Veľký biznis ničí našu planétu

„Voláme po medzinárodnom obchodnom poriadku založenom na pravidlách,“ vyhlásila pred rokom eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová.

16.09.2019 16:00
debata

Spolu s väčšinou svetových politikov tvrdí, že odstraňovanie bariér v medzinárodnom obchode prospieva všetkým. Lenže je čoraz očividnejšie, že uvoľňovanie globálneho obchodu prináša pravý opak: zisky patria niekoľkým korporáciám a daňoví poplatníci musia financovať zmierňovanie negatívnych dosahov.

Najviditeľnejšie sú v sociálnej a environmentálnej oblasti. Komisárka síce hovorí o pravidlách, tie však majú vyhovovať iba rastúcim ziskom nadnárodných monopolov, lebo životné prostredie nechránia. Napríklad zvyšovanie ciel na dovoz čínskej ocele do USA presmerovalo jej export do Európy.

Naši výrobcovia nedokážu tejto lacnej oceli konkurovať, ich predaj sa znižuje a začínajú prepúšťať. Mohlo by to vyzerať ako normálny obchodný súboj, ak by za drahšími európskymi hutníckymi výrobkami nestáli čoraz prísnejšie sociálne a ekologické štandardy Európskej únie.

Základným pravidlom EÚ pre medzinárodný obchod musí byť, že každý, kto chce u nás niečo predávať, musí pri výrobe spĺňať naše sociálne a ekologické štandardy.

Zamestnanci v krajinách EÚ musia mať garantované bezpečné a zdravé pracovné prostredie a musia zarábať dosť na dôstojný život. Ani znižovanie firemných daní nie je správnou cestou, lebo potrebujeme zdroje na kvalitné školstvo, sociálnu a zdravotnú starostlivosť. A už vôbec by sme nemali zľaviť z ekologických pravidiel, lebo sociálna starostlivosť a kvalitné školstvo, ako aj dobré zárobky nám budú nanič, ak budeme dýchať znečistený vzduch a globálne otepľovanie zničí planétu.

Lenže Európa nežije v skleníku. Ani čistý vzduch, ani zastavenie globálnej zmeny klímy nedosiahneme opatreniami iba na starom kontinente. Súčasťou „obchodného poriadku založeného na pravidlách“ musia byť sociálne a ekologické požiadavky.

Nie je možné nekompromisne požadovať ich plnenie od európskych firiem a na náš trh pustiť hutnícke výrobky, ktorých producenti masívne ničia životné prostredie a vykorisťujú pracujúcich. Sme svedkami absurdnej situácie, v ktorej hrozí krach oceliarňam spĺňajúcim najnovšie ekologické štandardy, pričom ich nahradia megapodniky vypúšťajúce množstvo emisií a využívajúce nekvalitné uhlie dolované hrozivým spôsobom.

Čitatelia si iste spomenú na nedávnu aféru s brazílskym mäsom a majú pred očami horiaci amazonský prales, ktorý pravicový prezident Jair Bolsonaro nechce hasiť, lebo na jeho mieste majú vyrásť fabriky na hovädziny. Európske agrosamosprávy varujú, že Brazília pri produkcii cukru používa nebezpečné látky, ktoré našim producentom pravidlá EÚ zakazujú.

Ekológovia zasa upozorňujú na rastúce množstvo ničivých oxidov uhlíka z lodí a lietadiel prepravujúcich potraviny z Južnej Ameriky. Napriek nespochybniteľným faktom označil dosluhujúci šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker dohodu o voľnom obchode EÚ s Argentínou, Brazíliou, Paraguajom a Uruguajom za „bez preháňania historický moment“.

Základným pravidlom únie pre medzinárodný obchod musí byť, že každý, kto chce v EÚ niečo predávať, musí pri výrobe spĺňať naše sociálne a ekologické štandardy. Európske korporácie musia byť pod nekompromisným tlakom, aby ich podnikanie malo férový prínos pre ľudí a spoločnosť. Ale efekt tohto tlaku nemôžeme znižovať tým, že firmám z iných častí sveta dovolíme, aby u nás robili lukratívny biznis, hoci pľundrujú planétu.

Máme k dispozícii dostatok údajov, aby sme vedeli vyhodnotiť, ktorý výrobok uzrel svetlo sveta za férových podmienok a ktorého nízka cena je výsledkom opačného prístupu. A takéto produkty musíme zaťažiť adekvátnymi clami, ktoré neférovým producentom zvýšia náklady.

Ekologické dane v Európe nik nespochybňuje. Ekologické clá sú ich oprávnenou dvojičkou v globálnom obchode. Aby bol férový pre všetkých.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jean-Claude Juncker #Cecilia Malmströmová #Jair Bolsonaro #globálny obchod #dovoz čínskej ocele #ekologické clá