Predstavitelia Británie a EÚ sa budú pre brexit stretávať denne

TASR
TASR
Európska komisia dnes zároveň vyzvala Borisa Johnsona, aby prišiel s priechodnými návrhmi na vyriešenie situácie.
Európska komisia dnes zároveň vyzvala Borisa Johnsona, aby prišiel s priechodnými návrhmi na vyriešenie situácie.
TASR

TASR

Predstavitelia Británie a EÚ sa budú pre brexit stretávať denne
Boris Johnson a Jean-Claude Juncker na stretnutí 16. septembra 2019 v Luxemburgu. Foto: TASR/AP

Len vďaka podpore od našich čitateľov vám prinášame aktuálne spravodajstvo. Podporte nás, prosíme.

Európska komisia (EK) v pondelok vyhlásila, že je stále prístupná diskusiám s Britániou o hľadaní riešenia v súčasnej britskej patovej situácii týkajúcej sa tzv. brexitu. Zároveň vyzvala britského premiéra Borisa Johnsona, aby prišiel s priechodnými návrhmi na vyriešenie situácie. Informácie priniesli tlačové agentúry AP a AFP.

Výkonný orgán Európskej únie uviedol, že počas pondelkového pracovného obeda Johnsona a predsedu EK Jeana-Clauda Junckera v Luxemburgu "takéto návrhy Spojené kráľovstvo nepredložilo".

Sídlo britského premiéra na Downing Street v Londýne po pracovnom obede uviedlo, že Johnson a Juncker sa dohodli, že rozhovory o brexite "treba zintenzívniť", pričom predstavitelia sa budú stretávať každý deň.

"Lídri sa dohodli, že diskusie treba zintenzívniť a že stretnutia sa čoskoro budú konať na dennej báze," uviedol úrad britského premiéra po vôbec prvom stretnutí týchto dvoch politikov tvárou v tvár.

"Lídri zhodnotili prebiehajúce rozhovory medzi tímom Spojeného kráľovstva a pracovnou skupinou k článku 50," uvádza sa v dokumente eurokomisie s odkazom na článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý upravuje podmienky odchodu z Únie.

"Predseda britskej vlády opätovne potvrdil svoj záväzok k Veľkopiatkovej dohode z Belfastu a odhodlanie dosiahnuť dohodu o brexite bez írskej poistky, ktorú by mohli podporiť poslanci Spojeného kráľovstva. Opätovne zdôraznil, že nebude požadovať odklad dátumu brexitu a 31. októbra zaistí odchod Spojeného kráľovstva z EÚ," uvádza sa v uvedenej správe.

Juncker v tejto súvislosti pripomenul, že je úlohou Británie navrhnúť právne fungujúce riešenia, ktoré sú zlučiteľné s dohodou o brexite. Zároveň zdôraznil pokračujúcu ochotu EK preskúmať, či britské návrhy budú spĺňať účely tzv. írskej poistky. Spresnil, takéto návrhy ešte neboli predložené britskou stranou, EK je však pripravená prijať ich a pracovať s nimi "24 hodín denne po sedem dní v týždni".

"Októbrové zasadnutie Európskej rady bude v tomto procese dôležitým medzníkom. Ostaných 27 členských krajín zostáva jednotných," dodal Juncker. Summit EÚ sa uskutoční v dňoch 17. a 18. októbra v Bruseli.

Úrad britského premiéra, prostredníctvom správy Stáleho zastúpenia pri EÚ, rovnako ako aj EK, zhodne uviedli, že Johnson a Juncker sa zhodli na potrebe zintenzívnenia diskusií s tým, že pracovné stretnutia oboch pracovných tímov sa budú konať takmer na dennej báze. Zhoda je aj v tom, že rozhovory budú pokračovať na politickej úrovni medzi Barnierom a Frostom a tiež medzi Junckerom a Johnsonom.

Juncker v pondelok popoludní odcestuje na plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu do Štrasburgu, kde v stredu ráno vystúpi s prejavom aj o stave súčasných rokovaní o brexite.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia