Denník N

O európskom spôsobe života

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Som vôbec Európan?

Autor je básnik

Európska únia po voľbách do Európskeho parlamentu konštituuje svoje vrcholové orgány. Takže my Európania, presnejšie Euroúnijčania, budeme mať novú európsku komisiu, v ktorej Grék Margaritis Schinas získal portfólio s názvom Ochrana nášho európskeho spôsobu života. Geopoliticky je to v pohode, veď Grécko je jednou z kolísok európskej civilizácie, aj keď ich len celkom nedávno Európa musela poriadne podopierať, aby sa v nej udržali.

Pokiaľ ide o mňa, nevšimol som si, že by som žil nejakým iným spôsobom života ako európskym, teda ak doň patrí aj slovenský spôsob života. No dobre, dohodnime sa, že (zatiaľ) áno, aj keď rôzni dankovia, kotlebovia, mazurekovia, harabinovia, blahovia a im podobní do roztrhania tela usilovne pracujú na svojom svojstojnom slovenskom spôsobe života, ktorý s tým súčasným európskym nemá mať nič, ale vôbec nič spoločného. Okrem peňazí.

Ale o inom som chcel.

Keď tak hlbšie analyzujem, či bude pán eurokomisár Schinas so mnou spokojný, nemám sám zo seba dobrý pocit, ba obávam sa, že skončím zle. Veď len posúďte!

Občas si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie