Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Čaputová ocenila Zelenského reformy a snahu o vyriešenie konfliktu

Na snímke zľava prezidentka SR Zuzana Čaputová s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským pózujú pre spoločnú fotografiu počas oficiálnej návštevy Ukrajiny. Kyjev, 16. septembra 2019. Foto: TASR/Marián Garaj/Kancelária prezidenta SR

Prezidentka na spoločnej tlačovej konferencii so Zelenským vyjadrila podporu Ukrajine.

Kyjev 16. septembra (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok v Kyjeve ocenila reformy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho snahu o konštruktívny dialóg v súvislosti s konfliktom vo východnej časti Ukrajiny.

Prezidentka na spoločnej tlačovej konferencii so Zelenským vyjadrila podporu Ukrajine na "ceste reforiem, ale aj na európskej a euroatlantickej ceste".

Pripomenula konkrétnu pomoc Slovenska Ukrajine v oblasti reverzného toku plynu. Dodala, že s prezidentom Zelenským sa rozprávali "o veľmi konkrétnych otázkach týkajúcich sa letiska v Užhorode, o hraničných prechodoch, o probléme pašeráctva, a vzájomných spoločných kontrol".

Úspech Ukrajiny podľa Čaputovej závisí od toho, ako dôsledne sa jej bude dariť presadzovať reformy. Pripomenula, že Ukrajina v súčasnosti prežíva ťažké časy.

"Preto chcem, aby naši občania vedeli a aby sme otvorene hovorili o tom, v akej zložitej situácii sa Ukrajina nachádza a aké vážne dôsledky má porušovanie pravidiel mierového spolužitia medzi štátmi," povedala.



Prezidentka sa pozitívne vyjadrila k reformám prezidenta Zelenského. "Pozitívne vnímam, že medzi jeho priority patrí okrem iného posilňovanie právneho štátu, spravodlivosti, súdnictva a boj s korupciou," povedala a dodala, že úspech reforiem nie je možný bez účasti odbornej a občianskej spoločnosti.

Prezidentka sa informovala aj o situácii vo východnej časti Ukrajiny.

"Chcem oceniť konštruktívny prístup pána prezidenta a jeho snahu o zmysluplný dialóg," povedala. Slovensko aj EÚ podľa jej slov zaznamenali, že tento prístup má svoje prvé výsledky.

"Osobne nás ako predsedajúcu krajinu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) teší upokojenie situácie v okolí Stanice Luhanskej, o ktoré sme sa zasadzovali," povedala Čaputová. Dodala že nedávna výmena väzňov s Ruskou federáciou a pripravované obnovenie rozhovorov v normandskom formáte sú "veľmi dôležité signály, že prostredníctvom dialógu sa veci dajú meniť k lepšiemu."

Zároveň však zdôraznila potrebu dodržiavania princípov medzinárodného práva a rešpektovania suverenity a medzinárodne uznaných hraníc.



Čaputovú v Kyjeve prijal ukrajinský premiér Hončaruk


Otázkami boja proti korupcii, pašeráctva na slovensko-ukrajinskej hranici a reforiem sa zaoberali v pondelok slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a nový ukrajinský premiér Olexij Hončaruk, ktorí sa stretli v ukrajinskej metropole Kyjev.

Hončaruk prezidentku privítal v priestoroch Kabinetu ministrov Ukrajiny. Čaputová sa ešte pred stretnutím zúčastnila na pietnom akte kladenia venca na Hrob neznámeho vojaka v kyjevskom Parku večnej slávy a uctila si pamiatku obetí hladomoru na Ukrajine.

Hončaruka za nového premiéra Ukrajiny schválili poslanci ukrajinského parlamentu 29. augusta. Do tejto funkcie ho nominoval prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého strana Sluha národa zvíťazila v júlových parlamentných voľbách.

Prezidentka sa má vo večerných hodinách vrátiť Slovensko. Ukrajina bola poslednou zo susedných krajín, ktoré navštívila od svojho nástupu do úradu 15. júna tohto roka.

Prvá zahraničná cesta novozvolenej hlavy štátu smerovala 20. júna do Česka. Odvtedy už navštívila aj Maďarsko, Poľsko, Francúzsko, Belgicko, Švajčiarsko, Nemecko a naposledy Rakúsko.