Stane sa "Robocop" novým tuniským prezidentom?

Nezávislý odborník na ústavné právo Kajs Saíd by sa mohol stať víťazom prvého kola prezidentských volieb, ktoré sa v Tunisku konali v nedeľu. Vyplýva to z predbežných čiastkových výsledkov sčítania hlasov. Konečné oficiálne výsledky budú známe najneskôr v utorok.

16.09.2019 15:08
Tunisko / prezidentské voľby / Foto: ,
Kajs Saíd (vpravo) a Nabíl Karawí na titulke tuniských novín, ktorí po prvom kole tuniských prezidentských volieb získali najviac hlasov spomedzi ostatných kandidátov.
debata

Podľa agentúry AFP získal Kajs Saíd 19 percent hlasov. Na druhom mieste je väznený mediálny magnát Nabíl Karawí so 14,9 percentami. Na treťom mieste skončil kandidát Strany obrody (an-Nahda) sympatizujúcej s islamistami Abdal Fattáh Múrú.

Politológovia označujú tieto výsledky za nečakané prekvapenie – okrem iného aj pre to, že ide o nováčikov na tuniskej politickej scéne a osobitne Saídovi málokto dával nejakú šancu na úspech. Saíd bol okrem toho relatívne neznámym kandidátom. Voličov zrejme oslovila jeho kampaň, ktorá bola síce z mediálneho hľadiska nenápadná, ale sústredil sa v nej na jednotlivcov. Pre svoje mierne strojené vystupovanie a neprenikavý výraz v tvári dostal prezývku Robocop.

Karawího žena po zatvorení volebných miestností prečítala pred sympatizantmi v jeho štábe list, v ktorom Nabíl Karawí označil deň volieb za výnimočný pre demokraciu v krajine a jej dejiny. Vyjadril tiež nádej, že bude čoskoro prepustený z väzenia, aby mohol viesť svoju predvolebnú kampaň za rovnakých podmienok ako jeho súper Kajs Saíd, píše spravodajský portál France Info.

Celkove sa o funkciu prezidenta v prvom kole volieb uchádzalo 26 kandidátov. Zverejnenie predbežných oficiálnych výsledkov sa očakáva do utorka. Ak ani jeden z uchádzačov nezíska viac než 50 percent hlasov, prezidentské voľby postúpia do druhého kola, ktoré sa musia konať najneskôr 3. novembra.

Ústredná volebná komisia už podľa AFP oznámila, že účasť v prvom kole prezidentských volieb dosiahla 45 percent. Terajšie voľby v Tunisku sú už druhými od tzv. arabskej jari z roku 2011, keď bol zosadený dlhoročný autokrat Zín Ábidín bin Alí. Uvedený odhad výsledkov je v súlade s očakávaniami pozorovateľov, že o víťazovi rozhodne až druhé kolo.

Víťaz volieb bude nástupcom prvého demokraticky zvoleného tuniského prezidenta Bádžího Káida Sabsího, ktorý zomrel 25. júla, päť mesiacov pred koncom svojho funkčného obdobia, čo viedlo k posunutiu volieb na skorší termín.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tunisko #prezidetnské voľby