Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Máme za sebou mimoriadne leto. Podľa meteorologičky sme sa adaptovali nielen na vysoké teploty, ale aj na teplotné skoky
Zdielať na

Máme za sebou mimoriadne leto. Podľa meteorologičky sme sa adaptovali nielen na vysoké teploty, ale aj na teplotné skoky

BRATISLAVA / Máme za sebou ďalšie mimoriadne teplé leto a keď hovoríme v minulom čase – narážame tým na utorok. Predpovede totiž naznačujú, že leto sa v pondelok definitívne končí. Na niektorých miestach teploty neprekročia ani desať stupňov a očakávajú sa aj prízemné mrazy.

Tohtoročné leto bolo v trende otepľovania opäť teplejšie ako tie predošlé. "Bolo to opäť teplejšie ako by malo byť, a to nielen u nás, ale aj u našich susedov to bolo top leto. V Českej republike bolo najteplejšie v ére pozorovaní, v Maďarsku bolo druhé najteplejšie, tam vyhral rok 2003, v Rakúsku to bolo mimoriadne teplé leto. Aj u nás v niektorých lokalitách išlo o najteplejšie leto v ére pozorovaní," uviedla meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

Ak ale nemáte pocit, že by toto leto bolo to najteplejšie, ktoré ste zažili, nie ste úplne mimo. Podľa meteorologičky sme sa už totiž adaptovali. "Takéto horúce letá začali v 90. rokoch minulého storočia a mohla by som povedať, že voda, v ktorej sme sa prihrieva a prihrieva," uviedla Jarošová. Tohtoročné leto, ktoré pre meteorológov začína 1. júna a končí 31. augusta malo v Hurbanove 47 tropických dní, kedy bola teplota nad 30 stupňov Celzia a zo všetkých dní len päť dní nedosiahlo hodnotu 25 stupňov Celzia. 

Zvykáme si aj na teplotné skoky

"V roku 1992 skončilo leto definitívnym skokom, kedy sme 31. augusta mali nad 30 stupňov Celzia a 1. septembra sme v Bratislave mali horko-ťažko 18 stupňov," povedala meteorologička. Podobné skoky očakávame aj v priebehu utorka. Počasie u nás ovplyvní výrazný studený front, ktorý sa prejaví na teplote. "V utorok to bude ešte pozvoľné, ale v priebehu nasledujúcich hodín sa situácia úplne zmení," povedala meteorologička Jarošová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy