TASR/AP
StoryEditor

Kto zaútočil na ropné zariadenia v Saudskej Arábii? Analytici ukazujú na Irán, v hre je zásah USA

16.09.2019, 15:06
Autor:
ČTKČTK
K útoku sa prihlásili jemenskí povstalci známi ako húsíovia. Ich účasť však spochybňuje americká strana.

Vysoko postavený predstaviteľ z americkej vlády v rozhovore s televíziou CNN uviedol, že satelitné snímky zasiahnutých ropných zariadení v Saudskej Arábii nasvedčujú tomu, že útok prišiel z Iránu či Iraku, nie z Jemenu. Odvolal sa pritom na počet zásahov a ich uhol.

Sobotňajšie útoky na dve ropné zariadenia spoločnosti Saudi Aramco na východe Saudskej Arábie viedli k zníženiu produkcie ropy o 5,7 milióna barelov denne.

K útoku sa prihlásili jemenskí povstalci známi ako húsíovia. Americký minister zahraničia Mike Pompeo však zo zodpovednosti obvinil Irán a na twitteri uviedol, že nie sú žiadne dôkazy o tom, že by údery prišli z Jemenu.

Odkiaľ bol útok?

"Je ťažké si predstaviť, ako tieto veci mohli prísť odinakiaľ než z Iránu a Iraku," vyhlásil nemenovaný činiteľ z americkej vlády. Podľa neho bolo pri útoku zasiahnutých 19 cieľov v Saudskej Arábii, poukázal pritom na to, že húsíovia tvrdia, že použili desať dronov. "Devätnásť cieľov nemôžete takto zasiahnuť s desiatimi dronmi," uviedol.

Predstaviteľ vlády zároveň doplnil, že podľa dostupných satelitných snímok boli "všetky zásahy na severozápadnej strane saudskoarabských ropných zariadení, čo by sa z Jemenu robilo trochu ťažko".

Či je možné, že sa drony preskupili na severozápadnú stranu zariadení pred útokom, predstaviteľ podľa CNN nepovedal.

Čo hovoria vojenskí experti

CNN konzultovala výpoveď zdroja s vojenskými expertmi. Cedric Leighton, ktorý sa špecializuje na oblasť vojenského spravodajstva so zameraním na analýzy snímok, uviedol, že satelitné zábery pomáhajú podložiť tvrdenie americkej vlády, že drony zrejme prileteli z Iraku či Iránu. Zdôraznil však, že súčasné závery nie sú definitívne.

"Ide o prácu vyspelého (pravdepodobne štátneho) aktéra," povedal. Podľa neho bol pri plánovaní útoku kladený dôraz na to, aby drony nezaznamenali radary.

Citlivé informácie využité na plánovanie útokov navyše skôr mala schopnosť získať vláda či vládou sponzorovaná organizácia, uviedol zdroj s tým, že drony zrejme prileteli z južného Iraku či z Iránu.

Mark Hertling naopak uviedol, že zo snímok toho nie veľa jasné nie je, až na skutočnosť, že išlo o pomerne presné zásahy.

Trumpove možnosti

Nemenovaný činiteľ z americkej vlády uviedol, že pred útokmi v Saudskej Arábii dron zaznamenal vo svojom vzdušnom priestore Kuvajt. Zdroj zároveň uviedol, že Bagdad veľmi dôrazne odkázal, že drony neboli z Iraku, čo nasvedčuje tomu, že boli iránske.

"Pokiaľ išlo o vojenskú ofenzívu Iránu proti Saudskej Arábii, je to veľmi vážne," povedal. O akom odvetnom opatrení Washington uvažuje, predstaviteľ hovoriť odmietol s tým, že "prezident chce na stole ponechať všetky možnosti".

Americký prezident Trump na twitteri uviedol, že Spojené štáty sú pripravené zasiahnuť aj vojensky, ale záleží na overené informácií a vyjadrení Saudskej Arábie. Prezident zároveň uviedol, že Spojené štáty majú dôvod veriť, že poznajú vinníka.

01 - Modified: 2019-09-16 12:21:57 - Feat.: 0 - Title: Irán zadržal v Perzskom zálive tanker, mal pašovať ropu do Saudskej Arábie 02 - Modified: 2019-09-14 21:23:00 - Feat.: 0 - Title: Drony udreli na saudskoarabské ropné zariadenia, došlo k narušeniu produkcie ropy 03 - Modified: 2019-09-15 14:33:14 - Feat.: 0 - Title: Saudi prišli po útoku dronmi o polovicu produkcie ropy. Jej cena môže vyletieť prudko hore 04 - Modified: 2019-09-15 15:35:42 - Feat.: 0 - Title: Svet reaguje na útoky dronmi: Ide o ohrozenie stability v regióne
01 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 02 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte 03 - Modified: 2024-04-09 13:56:35 - Feat.: - Title: Kto naozaj kŕmi ruskú vojnovú mašinériu peniazmi? 04 - Modified: 2024-03-29 06:12:35 - Feat.: - Title: Komisii OSN pre postavenie žien bude predsedať Saudská Arábia, Amnesty International je voľbou šokovaná 05 - Modified: 2024-03-20 22:03:44 - Feat.: - Title: "Odraz solidarity." Saudská Arábia pošle Úradu OSN pre palestínskych utečencov 40 miliónov dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 01:07