klima
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Na prispôsobenie sa klimatickej zmene by mal svet investovať 1,8 bilióna dolárov

BRATISLAVA – Investícia 1,8 bilióna amerických dolárov (v prepočte približne 1,63 bilióna eur) do opatrení na prispôsobenie sa klimatickej zmene počas nadchádzajúceho desaťročia, môže priniesť benefity v hodnote viac ako 7 biliónov dolárov (v prepočte približne 6,34 bilióna eur). Tvrdí to globálna analýza nákladov a benefitov, ktorá stanovuje päť adaptačných stratégií. Analýzu vypracovala Globálna komisia pre adaptáciu (Global Commission on Adaptation), ktorú tvorí skupina 34 lídrov z oblasti politiky, biznisu a vedy.

Tvrdia, že svet musí byť nutne „odolnejší voči klimatickej zmene“. Komisia, ktorú vedú bývalý generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) Pan Ki-mun, výkonná riaditeľka Svetovej banky Kristalina Georgieva a spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates, tvrdí, že je naliehavou morálnou povinnosťou bohatších krajín investovať do adaptačných opatrení, z ktorých bude mať svet úžitok. Podľa analýzy komisie tí najviac postihnutí klimatickou zmenou spôsobili problém najmenej a adaptácia sa stala ľudským imperatívom. Hlavným cieľom je, aby sa adaptácia na klimatické zmeny stala celosvetovou politickou agendou. Pre tento účel predkladajú „konkrétne riešenia“ a ekonomický plán.

Je päť oblastí, do ktorých by mal svet podľa analýzy v najbližšom desaťročí investovať. Prvou z nich je systém varovania. Zvlášť u zraniteľných ostrovných a pobrežných komunít môžu skoré varovania o búrkach, veľmi vysokom prílive a inom extrémnom počasí znamenať záchranu životov. Lepší monitoring počasia a jednoduchá aplikácia, napríklad pre rybársku komunitu na Cookových ostrovoch, umožní plánovanie na základe podmienok na mori.

Viac..  Správa EEA: Európa nie je pripravená na dôsledky klimatických zmien

Ďalšou oblasťou je infraštruktúra. Je potrebné budovať lepšie cesty, budovy a mosty s ohľadom na meniacu sa klímu. V rámci jedného projektu v New Yorku, napríklad, za účelom ochladzovania budov a štvrtí natreli strechy na bielo.

Treťou oblasťou je zlepšenie hospodárenia na suchej pôde. Niečo také jednoduché ako pomoc farmárom prejsť na odrody kávy odolnejšie proti suchu môže ochrániť ich živobytie a zabrániť hladu.

Štvrtou oblasťou je obnova a ochrana mangrovníkov. Porasty mangrovníkov pod vodou chránia približne 18 miliónov ľudí od pobrežných záplav. Mangrovníky však ustupujú rozvoju. Projekty obnovy môžu ochrániť zraniteľné komunity pred búrkami a zvýšiť výnosnosť rybolovu.

Poslednou oblasťou je voda. Ochrana vodných zdrojov a zabránenie plytvaniu vodou budú v meniacej sa klíme životne dôležité.

Každá z týchto investícií prispeje podľa komisie k takzvanej „trojitej dividende“ – zabráneniu budúcim stratám, vytvoreniu pozitívnych ekonomických ziskov prostredníctvom inovácií a prinášaniu sociálnych a environmentálnych benefitov. Práve túto dividendu správa ohodnotila na 7,1 bilióna dolárov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

klima

Správa EEA: Európa nie je pripravená na dôsledky klimatických zmien

EÚ musí konať okamžite, inak klimatické zmeny spôsobia Európe katastrofálne škody. Vyplýva to z prvej …

Consent choices