Foto: The Ocean Cleanup

Väčšina plastového odpadu je ešte len na ceste k odpadovým oceánskym škvrnám.

Spoločnosť The Ocean Cleanup už pred niekoľkými mesiacmi avizovala, že kľúčom k úspešnému vyčisteniu svetového oceánu od plastového odpadu je pochopenie toho, ako plastové znečistenie oceánov vzniká. Ročne do nich vypustíme niekoľko miliónov ton odpadu, na hladine však pláva len niekoľko tisíc. Kde sa nachádza zvyšok?

Článok pokračuje pod videom ↓

V problematike plastového odpadu vo svetovom oceáne existuje nerovnováha, ktorú sa odborníci pokúšajú vysvetliť už niekoľko rokov. Veľká časť odborníkov tvrdí, že na hladine oceánu pláva len časť plastového odpadu, kým zvyšok sa nachádza na jeho dne v podobe mikroplastov. Spoločnosť The Ocean Cleanup však vo svojom najnovšom výskume ponúka alternatívne vysvetlenie. Informuje o tom v tlačovej správe.

Pobrežie rieky Las Vacas, foto: The Ocean Cleanup

Medzinárodný tím vedcov má oproti iným odborníkom na znečistenie svetového oceánu jednu veľkú výhodu. V oblasti Veľkej pacifickej odpadovej škvrny strávili pri testovaní čistiaceho systému niekoľko týždňov. Počas nich okrem iného zbierali aj vzorky plastového odpadu, ktoré mohli neskôr podrobiť vedeckému skúmaniu.

Plasty staré desiatky rokov

Pre lepšie pochopenie problému sa vedci z The Ocean Cleanup najskôr pozreli na vek zozbieraných vzoriek plastového odpadu z oblasti Veľkej pacifickej odpadovej škvrny. Veľká časť týchto vzoriek pochádzala zo 70., 80., ale aj 90. rokov. Spoločnosť The Ocean Cleanup sa preto pustila do vytvorenia modelu, ktorý predpovedá vek a pohyb plastového odpadu v oceánoch.

Vek plastového odpadu plávajúceho vo Veľkej pacifickej odpadovej škvrne, foto: The Ocean Cleanup

Cyklus plastového odpadu

Podľa najnovšej štúdie medzinárodného tímu vyzerá kolobeh plastového odpadu nasledovne. Plastový odpad je po vstupe do morského prostredia (zväčša prostredníctvom riek) unášaný morskými prúdmi, vlnami či vetrom, pričom sa veľká časť odpadu po uvoľnení dostáva späť na pobrežie. Časť je zozbieraná človekom, časť ponechaná na brehoch a časť sa vracia späť do mora či oceánov, pričom sa kolobeh znova opakuje. Z tohto cyklu sa do otvoreného oceánu uvoľní len malá časť odpadu, ktorá sa neskôr kulminuje v tzv. odpadových škvrnách. Podľa vedcov z The Ocean Cleanup je preto veľká časť v rovnováhe chýbajúceho plastu stále len na ceste k oceánskym odpadovým škvrnám.

Cesta plastového odpadu od riek k odpadovým škvrnám, foto: The Ocean Cleanup

Podľa vedcov tento alternatívny pohľad na správanie sa plastového odpadu vo svetovom oceáne vysvetľuje časový rozdiel medzi vypúšťaním plastov do morí a oceánov a jeho zhromažďovaní v oceánskych škvrnách.

„Naše modely ukazujú, že väčšina plastov v pobrežných oblastiach je mladšia ako 5 rokov, zatiaľ čo plasty na otvorenom mori sú omnoho staršie,“ vysvetľuje autor štúdie Laurent Lebreton.

Predpoveď množstva mikroplastov vo svetovom oceáne. Najefektívnejšou voľbou je masívna prevencia s príspevkom čistenia oceánov, foto: The Ocean Cleanup

Lebraton vo svojej štúdii varuje, že ak ľudstvo nepodnikne potrebné kroky k zastaveniu prúdenia plastového odpadu do svetového oceánu, dĺžka jeho úplného vyčistenia sa bude pohybovať od niekoľko desaťročí až po celé storočia a predpokladá, že množstvo mikroplastov sa do polovice tohto storočia zdvojnásobí. Boyan Slat, zakladateľ spoločnosti The Ocean Cleanup, zas výsledky výskumu komentoval slovami, že riešením problému s mikroplastami nie je prevencia ani čistenie oceánov, ale oba kroky súčasne.

Uložiť článok

Najnovšie články