Odborový zväz United Auto Workers (UAW) vyzval takmer 46-tisíc zamestnancov GM, aby sa zapojili do štrajku, keďže ich pracovné zmluvy po štyroch rokoch vypršali a rokovania o nových uviazli v slepej uličke. Lídri UAW z celej krajiny v nedeľu (15.9.) hlasovali za štrajk v 31 závodoch GM. Noviny Wall Street Journal pripomínajú, že ide o prvý veľký protest v GM po vyše 10 rokoch.

„Toto je naša posledná možnosť,“ povedal Terry Dittes, hlavný vyjednávač odborov s GM, na tlačovej konferencii po nedeľnej schôdzi. Vedenie UAW totiž predtým získalo široký súhlas členskej základne so zvolaním štrajku v prípade potreby.

Predstavitelia UAW uviedli, že stanoviská odborov a vedenia GM zostali po rokovaniach o zmluvách veľmi vzdialené. Nezhody sa týkajú miezd, nemocenskej, postavenia dočasných pracovníkov a istoty zamestnania.
Automobilka zažila veľký štrajk naposledy v roku 2007, keď 73-tisíc jej zamestnancov vo viac ako 89 závodoch nenastúpilo dva dni do práce.

V USA sa začal najväčší štrajk v súkromnom sektore za posledných 10 rokov

General Motors - autosalón Zdroj: Getty Images

Koncern GM vo svojom vyhlásení skonštatoval, že ho sklamalo rozhodnutie UAW zvolať štrajk, keďže pri rokovaniach o zmluvách predložil „silnú ponuku“. Zamestnanci konkurenčných automobiliek Ford a Fiat Chrysler súhlasili s predĺžením svojich zmlúv, ale vedenie GM dostalo cez víkend informáciu, že odbory zmluvy nepredĺžia.

Hodiny pred nedeľným rozhodnutím opustili svoje pracovné miesta aj zmluvní zamestnanci údržby v závodoch GM v Michigane a Ohiu, ktorí vedú paralelný spor s dodávateľom Aramark. Automobilka GM sa niekoľko rokov tešila zo silného predaja a vlani vykázala prevádzkový zisk 11,8 miliardy amerických dolárov.

To viedlo odborárov k tomu, aby odkázali vedeniu, že je čas podeliť sa o bohatstvo s robotníkmi, ktorí museli niesť na svojich pleciach bremeno poklesu. Aktuálny výhľad GM však už nie taký jasný, keďže narastajú obavy z recesie americkej ekonomiky v dôsledku obchodných sporov.

GM oznámil v novembri minulého roka, že zatvorí päť závodov v Severnej Amerike, vrátane továrne v Michigane a Ohiu. Ochrana pracovných miest a zachovanie týchto závodov boli kľúčovými bodmi na rokovaniach s odbormi.

Manažment GM v reakcii na štrajk uviedol, že jeho ponuka zahŕňala prísľub investícií vo výške 7 miliárd dolárov, čo by zachránilo alebo ochránilo 5 400 pracovných miest v dvoch „nelokalizovaných“ závodoch. A sľúbil tiež, že v USA bude vyrábať nový elektromobil.

Rokovania medzi vedením a odbormi komplikuje aj vyšetrovanie korupcie vedúcich predstaviteľov odborov, v rámci ktorého FBI minulý mesiac prehľadala dom prezidenta UAW Garyho Jonesa.

Člen výkonnej rady UAW, Vance Pearson, bol vo štvrtok zatknutý pre obvinenie z konšpirácie a zneužitia peňazí odborov na štedré osobné výdavky. Konkrétnejšie, V. Pearson, šéf UAW v St. Louis, Missouri, čelí obvineniu, že využíval odborárske konferencie ako zásterku na odôvodnenie dlhodobých pobytov v luxusných letoviskách v Kalifornii.