Drevnej biomasy sme spálili menej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Biomasa OZE
Ilustračné foto pixabay.com

Na Slovensku sa v minulom roku spálilo menej drevnej biomasy. Ako sa uvádza v Správe o lesnom hospodárstve v SR za rok 2018, v takzvanej Zelenej správe, celková spotreba tuhej palivovej drevnej biomasy, do ktorej patrí palivové drevo, štiepky, jemnozrnné a kusové zvyšky po spracovaní a manipulácii dreva, brikety a pelety, dosiahla 2,93 milióna tony. V medziročnom porovnaní tak spotreba biomasy klesla o 120 tisíc ton. „Doterajší mierny rast kombinovanej výroby elektriny a tepla na celkovej energetickej produkcii energie z drevných palív sa zastavil,“ uviedlo ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré Zelenú správu vypracovalo.

Drevo zhodnocovali naši spracovatelia

Za znížením spotreby drevnej biomasy možno hľadať rast objemu priemyselného zhodnocovania dreva tuzemskými spracovateľmi. „Pokračovala stagnácia spotreby drevných palív v centrálnych zdrojoch tepla a energetike, z dôvodu vývoja klimatických pomerov a úspory energie. Podiel drevných palív na celkovej spotrebe prvotných energetických zdrojov v SR zostal na úrovni 1,9 %,“ dodal rezort pôdohospodárstva.

Vplyvom zmeny štruktúry spotreby drevných palív v prospech odvetví spracovania dreva, ktoré využívajú vlastné drevné zvyšky, poklesli dodávky palivovej drevnej biomasy z lesného hospodárstva o 15 tisíc ton na 1,41 milióna tony. Ročná spotreba palivového dreva sa zvýšila o 5 tisíc ton a dosiahla 850 tisíc ton. „Dôvodom je rast počtu rodinných domov čiastočne alebo výlučne vykurovaných palivovým drevom,“ zdôvodnilo ministerstvo vo svojej Zelenej správe. Spotreba lesných palivových štiepok sa znížila o 20 tisíc ton na úroveň 560 tisíc ton. Dôvodmi poklesu dodávok je podľa ministerstva okrem stagnácie domácej spotreby aj menšia konkurencieschopnosť lesných štiepok voči štiepkam produkovaným v odvetviach spracovania dreva a na nelesných pozemkoch.

Akú budúcnosť čaká biomasu?

Lesná palivová drevná biomasa pokrývala 48 % celkovej ročnej spotreby drevných palív. Približne 50 % využiteľného potenciálu na lesných pozemkoch zostáva nevyužitého. V lesnom hospodárstva treba podľa ministerstva pôdohospodárstva riešiť efektívnosť produkcie palivovej drevnej biomasy. V minulom roku prijatá novela zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energií, na základe ktorej už nie je možné využiť ako biomasu všetko drevo, totiž negatívne ovplyvní efektívne využívanie lesnej palivovej biomasy.

„Zoštiepkovanie zvyškov po ťažbe dreva v ekologicky únosnom rozsahu malo pozitívny vplyv na porastovú hygienu a zdravotný stav lesov. Zhoršili sa ekonomické výsledky obhospodarovateľov lesa pri meniacej sa drevinovej a zhoršujúcej sa sortimentovej štruktúre lesnej biomasy a nepriamo sa podporil export nespracovanej drevnej suroviny,“ konštatuje sa v Zelenej správe.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MPRV Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR