Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Útoky v Saudskej Arábii vyvolávajú obavy: VIDEO Cena ropy prudko stúpla, USA sú pripravené na odvetu

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: YouTube/CBS Evening News/Tetova News/The Guardian)

WASHINGTON/RIJÁD - Americký prezident Donald Trump na Twitteri uviedol, že Spojené štáty sú pripravené na odvetu za sobotňajší útok dronov na dve významné ropné zariadenia v Saudskej Arábii. Spoločnosť Saudi Aramco musela znížiť produkciu ropy o 5,7 milióna barelov denne, čo je zhruba polovica ťažby v krajine a päť percent globálnych dodávok. Ceny ropy stúpli v pondelok o viac ako desať percent. K útoku sa prihlásili jemenskí šiitskí povstalci húsíovia údajne podporovaní Iránom. Zástupcovia Európskej únie varovali pred nestabilitou v regióne.

Podľa húsíov pri akcii použili desať dronov. Terčom jedného útoku bol spracovateľský závod štátnej ropnej a plynárenskej spoločnosti Saudi Aramco v Búkjaku, ležiacom neďaleko pobrežného mesta Dammán vo Východnej provincii. Druhým miestom útoku bolo podľa saudskoarabského ministerstva vnútra ropné pole Churajs.

Útoky v Saudskej Arábii
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/European Commission)

Spojené štáty zo zodpovednosti za útoky obviňujú Irán, čo iránski predstavitelia odmietajú. Jemenskí povstalci v posledných mesiacoch zintenzívnili útoky raketami a dronmi na ciele v susednej Saudskej Arábii, ktorá je regionálnym rivalom Teheránu. Vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie sa od roku 2015 zapája do občianskej vojny v Jemene, kde bojuje proti húsíom na strane medzinárodne uznávanej jemenskej vlády. 

Útoky v Saudskej Arábii
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/U.S. government/Digital Globe)

Nové vyhrážky

Jemenskí povstalci dnes uviedli, že ropné zariadenia saudskoarabskej štátnej ropnej spoločnosti Saudi Aramco sa môžu kedykoľvek stať terčom ďalších útokov a vyzvali cudzincov, aby sa nezdržiavali v ich blízkosti. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vojenský hovorca jemenských povstalcov Jahjá Sariá dodal, že Saudská Arábia musí ukončiť blokádu a agresiu v Jemene.

Útoky v Saudskej Arábii
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/U.S. government/Digital Globe)

Trumpova reakcia: "Máme nabité"

"Došlo k útoku na saudskoarabské zásoby ropy. Máme dôvod byť presvedčení, že vieme, kto je páchateľom," napísal na Twitteri americký prezident s tým, že Spojené štáty sú pripravené na odvetu. "Máme nabité a čakáme, čo povie (Saudská Arábia), kto podľa nej ten útok uskutočnil, a ako budeme postupovať!"

V ďalšom tvíte šéf Bieleho domu poprel správy, že je bez toho, aby si kládol nejaké podmienky, ochotný stretnúť sa s iránskymi predstaviteľmi. "Falošné správy tvrdia, že som ochotný stretnúť sa s Iránom, 'Bez podmienok.' To je nepravdivé vyhlásenie (ako zvyčajne!)," uviedol na Twitteri Trump.

Prudký rast cien ropy

Ceny ropy v pondelok prudko vzrástli, o zhruba 10 %, a sú najvyššie od mája. Dôvodom sú obavy z prerušenia dodávok zo Saudskej Arábie, najväčšieho svetového exportéra komodity, čo viedlo k poklesu dodávok na trhy o viac ako 5 %.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v októbri sa v pondelok o 7.30 h SELČ predával po 59,88 USD (53,96 eura). To bolo o 5,03 USD alebo 9,17 % viac ako v predchádzajúci týždeň na konci obchodovania. Cena novembrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent sa zvýšila o 6,11 USD alebo 10,15 % na 66,33 USD za barel.

Trump schválil uvoľnenie ropných rezerv

"V súvislosti s útokom v Saudskej Arábii, ktorý môže mať vplyv na ceny ropy, som schválil uvoľnenie ropy zo strategických rezerv, ak to bude potrebné, v dostatočnom množstve, aby zostali trhy dobre zásobené," napísal Trump na twitterii.

Útoky v Saudskej Arábii
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/U.S. government/Digital Globe)

Pokiaľ ide o reakciu na útok, Spojené štáty zvažujú všetky možnosti, vrátane vojenskej odpovede, zatiaľ ale žiadne rozhodnutie nepadlo, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa.

Útoky v Saudskej Arábii
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/U.S. government/Digital Globe)

Zámerný útok na globálny energetický trh

Podľa amerického ministra energetiky Ricka Perryho išlo o neakceptovateľný a zámerný útok na globálnu ekonomiku, za ktorý musí niesť Irán dôsledky. Informovala o tom agentúra AP. "Nemýľte sa, bol to úmyselný útok na svetovú ekonomiku a globálny energetický trh," vyhlásil Perry pred účastníkmi generálnej konferencie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) vo Viedni. Zároveň vyjadril presvedčenie, že energetický trh "zlovoľným snahám Iránu" odolá a zodpovedajúco na ne zareaguje.

Upozornenie Ruska

Moskva je presvedčená, že po útoku by sa všetky krajiny mali vyvarovať unáhleného konania, ktoré by situáciu v regióne ešte viac destabilizovalo. Uviedol to v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Máme negatívny postoj k zvyšovaniu napätia v regióne a vyzývame všetky štáty regiónu i mimo neho, aby nepodnikli unáhlené kroky alebo závery, ktoré môžu destabilizáciu iba zhoršiť," povedal Peskov, ktorý tak podľa agentúry TASS reagoval na vyhlásenie ministra zahraničných vecí USA Mika Pompea o účasti Iránu v útokoch na ropné zariadenia v Saudskej Arábii.

Hovorca Kremľa zdôraznil, že "​sa treba pridržiavať línie, ktorá umožní absorbovať napätie, ktoré tu teraz je." Dodal, že "pokiaľ ide o unáhlené závery, nikdy sme neboli zástancami takejto línie." Vyjadril tiež nádej, že Saudská Arábia v krátke budúcnosti dokáže odstrániť škody, ktoré pri útokoch dronov utrpeli jej ropné zariadenia. Udalosť zo soboty označil za "veľmi, veľmi nepríjemnú" a vyslovil obavy, že "má negatívne dôsledky na svetové trhy". 

Vladimír Putin, v pozadí
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Peskov zároveň odmietol odpovedať na otázku, či Rusko môže po udalostiach v Saudskej Arábii zvýšiť produkciu ropy. Uviedol tiež, že Saudská Arábia nepožiadala Moskvu o pomoc v súvislosti s útokmi. Peskov súčasne nevylúčil, že ruský prezident Vladimir Putin by mohol na nadchádzajúcich rokovaniach v Ankare diskutovať o tejto situácii s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním a tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. 

EÚ varuje pred nestabilitou

Sobotňajší útok predstavuje skutočnú hrozbu pre bezpečnosť v regióne, uviedla vo vyhlásení šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová. Útok okrem iného odsúdili Francúzsko, Británia a Nemecko. Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres vyzval všetky zainteresované strany, aby sa pokúsili zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia.

"V čase, keď napätie v regióne rastie, tento útok podkopáva prebiehajúcu prácu na deeskalácii a dialógu," vyhlásila Mogheriniová a vyzvala k maximálnej zdržanlivosti. "Generálny tajomník vyzýva všetky strany k maximálnej zdržanlivosti, aby sa predišlo akejkoľvek eskalácii pri zvýšenom napätí, a k dodržiavaniu medzinárodného humanitárneho práva za všetkých okolností," uviedol Guterresov hovorca Stéphane Dujarric.

Irán zodpovednosť odmieta

Americký minister zahraničia Mike Pompeo zo zodpovednosti obvinil Irán a na twitteri uviedol, že nie sú žiadne dôkazy o tom, že by údery prišli z Jemenu. Irán však obvinenia odmieta. Turecko, ktoré je spojencom Iránu, útok takisto odsúdilo. Minister zahraničia ale súčasne vyzval, aby sa všetci vyhli všemožným provokatívnym krokom, ktoré by mohli poškodiť bezpečnosť a stabilitu v regióne, píše agentúra Reuters.

Útoky v Saudskej Arábii
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/U.S. government/Digital Globe)

Vysoký úradník Spojených arabských emirátov, ktoré sú hlavným partnerom Rijádu vo vojenskej koalícii podporovanej Západom v Jemene, vyhlásil, že SAE počkajú na závery vyšetrovania Saudskej Arábie. Dodal však, že Saudskú Arábiu plne podporuje, pretože útok bol zameraný "na nás na všetkých".

Útok odsúdil tiež libanonský premiér Saad Hariri, ktorý ho označil za eskaláciu, ktorá by mohla rozšíriť konflikt v regióne a ohrozuje regionálnu aj medzinárodnú bezpečnosť. Vyjadril podporu Rijádu.

TOP vývozca ropy

Saudská Arábia je najväčším svetovým vývozcom ropy a útoky zasiahli jedny z najdôležitejších miest jej ropného priemyslu. Výpadok chce kráľovstvo vykryť čerpaním z ropných zásob spoločnosti Saudi Aramco.

Útoky v Saudskej Arábii
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/European Commission)

Okrem ťažby ropy útoky podľa ministra energetiky Abdalazíza bin Salmána obmedzili tiež ťažbu plynu. Jeho produkcia sa znížila asi o dve miliardy kubických stôp denne (56,6 milióna kubických metrov). Denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenovaného úradníka zo Saudskej Arábie uviedol, že krajina chce dnes obnoviť tretinu zo stratenej produkcie. Návrat do normálu by ale mohol trvať až niekoľko týždňov.

Irán zadržal tanker

Iránske revolučné gardy zadržali v Perzskom zálive ropný tanker, ktorý údajne do Saudskej Arábie pašoval 250.000 litrov motorovej nafty. S odvolaním sa na vyhlásenie iránskej tlačovej agentúry ISNA o tom v pondelok informovala agentúra Reuters. "Zadržali ho neďaleko iránskeho ostrova Veľký Tunb v Perzskom zálive... posádku odovzdali do rúk vládnym orgánom v provincii Hormozgán," uviedla ISNA bez uvedenia národnosti členov posádky.

Viac o téme: Ropaútok USAIránSaudská Arábia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu