Ústavnoprávny výbor vypočul aj Kohúta a Kseňáka
16 | 09 | 2019 I TASR

Ústavný súd (ÚS) SR požíva najväčšiu dôveryhodnosť medzi občanmi, myslí si uchádzač o funkciu ústavného sudcu Peter Kohút. Pred parlamentný ústavnoprávny výbor predstúpil v pondelok prvýkrát. Do funkcie ho nominovala Slovenská komora exekútorov.


Kohút by chcel zachovať minimálne takú dôveryhodnosť Ústavného súdu, aká bol doteraz. Pôsobí ako súdny exekútor a najväčší problém aj v rámci svojej praxe vidí v exekúciách malých detí.

O svojej kandidatúre na post sudcu ÚS Kohút predtým neuvažoval, pretože bol podľa jeho slov dostatok uchádzačov, o ktorých si myslel, že vo výbere uspejú. Keď dostal ponuku kolegov, prijal ju, pretože má dostatočnú prax i skúsenosti.

Podľa Kohúta by tiež bolo vhodné, aby sa skúmal aj morálny profil sudcov, vo svojom vystúpení hovoril o možnosti reorganizovania slovenského súdnictva. S adopciou detí pármi rovnakého pohlavia Kohút nesúhlasí, proti registrovaným partnerstvám však podľa svojich slov nemá nič.

Výbor a zástupcovia prezidentskej kancelárie vypočuli aj Štefana Kseňáka. O funkciu sa uchádza opätovne, navrhla ho Slovenská advokátska komora. Kseňáka sa pýtali napríklad na prípad týkajúci sa pridelenia mandátu europoslanca pre mimoparlamentné KDH, ktorý sa dostal na Ústavný súd. Podľa Kseňáka by nemal nastať taký stav, že ten, kto získa viac hlasov, nemá primerané zastúpenie v zákonodarnom zbore. "Ak sa aplikáciou zákona dosiahne stav, ktorý bude napokon v rozpore s princípmi demokracie, takýto stav by nemal nastať," uviedol.