Vláda môže podľa Kerekeša fungovať aj bez väčšiny, Baboš pád vlády nečaká
16 | 09 | 2019 I TASR

Vláda môže podľa politológa Daniela Kerekeša fungovať ďalej aj bez väčšiny v parlamente. Jej pád neočakáva ani politológ Pavol Baboš. Obaja sa však zhodujú, že problémy môžu nastať pri schvaľovaní zákonov.


"Dokým vláde nebude vyslovená nedôvera, čo sa teoreticky môže zajtra stať, ale pravdepodobne sa to nestane, tak môže vládnuť aj s menšinou," uviedol pre TASR Kerekeš. "Neočakávam pád vlády, aj vzhľadom na blížiace sa parlamentné voľby táto koalícia asi dovládne," myslí si Baboš.

Nedostatok koaličných hlasov zaradených poslancov podľa Baboša znamená, že vláda bude musieť pri schvaľovaní zákonov hľadať podporu aj medzi nezaradenými a opozičnými poslancami. "To samozrejme sťažuje prácu vláde a ministrom, pretože už nebude na legislatívne zmeny stačiť len dohoda v koalícii," priblížil. Na základe predošlých skúseností usudzuje, že nezaradení poslanci môžu znova koalíciu podržať.

Kerekeš upozorňuje, že problémy pri schvaľovaní zákonov môžu nastať nielen pre odchody poslancov z klubov, ale aj pre rozpory súvisiace s nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami.

Za odchodmi poslancov z Mosta-Híd vidí Kerekeš nezhody kvôli zotrvaniu vo vláde i postojové veci. "Plus niektorí poslanci pochopili, že zotrvanie v Moste môže byť rizikové pre ich ďalšiu politickú kariéru z hľadiska toho, že Most-Híd sa trebárs nemusí dostať do parlamentu v ďalších voľbách," načrtol.

Na margo odchodu Kataríny Cséfalvayovej hovorí Baboš o strate ďalšej výraznej postavy strany, ktorá prezentovala proeurópske a prodemokratické hodnoty, čím mohla na seba viazať voličov s rovnakým nastavením. "Strana tak bude mať ešte ťažšiu úlohu dostať sa v najbližších voľbách cez päťpercentnú hranicu," zhodnotil.