Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O plánoch Číny zrušiť námornú prevahu USA a o Európe, ktorá hrozbu nevidí

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Andrew A. Michta je špecialista na medzinárodnú bezpečnosť a svoju analýzu o expanzii Číny publikoval v dvojmesačníku The American Interest, ktorý založil pred 15 rokmi Francis Fukuyama, a publikuje v ňom výkvet amerických analytikov zahraničnej politiky.

To všetko dodáva Michtovmu textu veľkú váhu. Autor v ňom varuje pred zásadnou zmenou geopolitických siločiar, ktorým doteraz dominovala Amerika, ale Čína sa stáva jej výrazným vyzývateľom, pričom jedným z jej cieľov je Európa, ktorá si túto hrozbu málo uvedomuje.

Na jednej strane bolo úspechom posledných troch dekád, že Čína sa stále hlbšie integrovala do západných štruktúr, je preto trochu iróniou, že práve preto začína Čína cieliť svoj vplyv na tzv. „rimland“, čo je v geopolitickom jazyku pobrežie obopínajúce Euráziu. Rimland je chápaný ako jeden z dvoch kľúčových faktorov pre bezpečnosť Európy (druhým je tzv. heartland, čo je územie strednej Ázie).

Čína v posledných rokoch buduje geostrategický projekt, ktorý má byť alternatívnou obchodnou cestou naprieč Euráziou a jeho cieľom je na jednej strane zabezpečiť Číne ekonomickú nezávislosť, na druhej mať priamy vstup na americké a európske trhy.

Ak sa jej to podarí, bude to znamenať razantnú geopolitickú premenu založenú na zrušení americkej námornej prevahy. Tá bola od druhej svetovej vojny zárukou nielen európskej bezpečnosti, ale v podstate aj hnacím motorom medzinárodnej distribúcie síl. Ak sa Číne podarí dobudovať svoje námorné kapacity, vážne naruší americkú dominanciu a uvoľní si tak cestu k Európe.

Je viacero indícií, že presne to má Čína

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie