Zvyšovanie platov pedagógov len kopíruje rast priemernej mzdy v hospodárstve, tvrdia učitelia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Prezident SKU Vladimír Crmoman. Foto: archívne, SITA/Braňo Bibel

Zvyšovanie platov pedagógov v zásade len kopíruje rast priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Doterajšie zvyšovanie platov pedagógov neprispelo k atraktivite učiteľského povolania, nereflektuje dostatočne situáciu na trhu práce a neodráža rast životných nákladov a spotrebiteľských cien v uplynulom období.

Vyplynulo to z vyjadrení Slovenskej komory učiteľov (SKU) na pondelkovej tlačovej besede. Tlačový odbor ministerstva školstva trvá na tom, že za tejto vlády rástli platy učiteľov najviac v histórii.

Pokladník zarába viac

Po septembrovom zvýšení taríf začínajúcich učiteľov v regionálnom školstve o 9,5 percenta je ich nástupný plat 831 eur. Nástupný plat pracovníkov prevádzky obchodu na pozícii predavač – pokladník je napríklad 930 až 963 eur, ilustruje situáciu na príklade komora.

Zatiaľ čo pokladník v hypermarkete má garantovaný zmluvný nárast mzdy prvé štyri roky o 10,7 percenta, pedagógovi stúpne tabuľkový plat za rovnaké obdobie len o jedno percento. Ak ministerka (školstva Martina) Lubyová hovorí o 36-percentnom náraste platov začínajúcich učiteľov za posledné tri roky a tri mesiace, tak diskontný reťazec zvýšil za necelého 2,5 roka platy o viac ako 35 percent. Za posledný polrok zvýšil nástupnú mzdu o 28 percent,“ vyhlásil prezident SKU Vladimír Crmoman.

Rozdiel v desiatkach eur

Z porovnania medziročného nárastu priemernej mzdy medzi rokom 2015 a 2018 podľa komory vyplýva, že u pedagógov predstavuje tento nárast 161 eur a v národnom hospodárstve 130 eur, čo je rozdiel len 31 eur.

Ani v roku 2019, keď sa tarifa pedagógov zvýšila o desať percent, sa podľa tvrdenia komory ich mzda výraznejšie nevzdiali od priemeru v národnom hospodárstve, keďže ten zaznamenal najvyšší medziročný rast priemernej mzdy za jedenásť rokov. Inflácia by mala v roku 2019 narastať medziročne o tri percentá.

Predchádzajúca vláda sa ústami ministra Dušana Čaploviča v Správe o stave školstva zaviazala zvýšiť platy učiteľov na 1,2 – násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve do roku 2016. Bývalý premiér Robert Fico v predvolebnej debate v marci 2016 sľuboval, že sú k dispozícii finančné prostriedky na to, aby tento cieľ mohol byť v roku 2016 splnený. V skutočnosti sa priemerný plat dnes drží na úrovni 1,1 – násobku. Aktuálne by 1,2 – násobok priemernej mzdy predstavoval 1275 eur. K tomu jednou z troch požiadaviek štrajkujúcich učiteľov ešte v roku 2012 bola mzda učiteľa v regionálnom školstve na úrovni 1,2 až 1,6 – násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve,“ objasňuje Crmoman.

Historické zvýšenie platov

Podľa vyjadrení ministerky školstva Martiny Lubyovej žiadna vláda nezvyšovala platy učiteľom tak výrazne, ako táto. „V roku 2012 bol plat začínajúceho učiteľa základnej školy 540 eur, kým za pôsobenia ministerky Martiny Lubyovej vôbec sa podarilo presadiť razantné navýšenie platov začínajúcich pedagógov základných a stredných škôl, a to od 1. septembra 2019 na úroveň 831 eur, ktoré ráta s ďalším navýšením už od 1. januára 2020 na sumu 915 eur a po absolvovaní adaptačného vzdelávania (maximálne do dvoch rokov) na 1001 eur,“ uviedol tlačový odbor ministerstva pre agentúru SITA.

Podľa rezortu sa v prípade ostatných učiteľov od septembra 2016 plat zvyšoval a do januára 2020 sa ešte zvýši spolu o 38 percent, čo je „v histórii Slovenska prvé rapídne zvýšenie platov pedagogických a odborných zamestnancov“. „Stali sa tak jedinou kategóriou zamestnancov vo verejnej správe, ktorým sa takýmto spôsobom mohla zlepšiť finančná situácia. Ide o takmer 80-tisíc učiteľov,“ tvrdí ministerstvo.

Podľa poslanca za stranu Sloboda a Solidarita Branislava Gröhlinga by mal byť rezort v otázke zvyšovania platov ambicióznejší. Poukázal aj na veľké množstvo neobsadených učiteľských miest, pričom príčinu vidí v stále neatraktívnych platoch. „Nástupný plat začínajúceho učiteľa by mal byť nad 1 000 eur,“ vyhlásil nedávno Gröhling.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martina LubyováVladimír Crmoman
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SRSKU Slovenská komora učiteľov