USA obvinili Irán zo zámerného útoku na globálny energetický trh

Americký minister energetiky Rick Perry obvinil v pondelok Irán zo sobotňajšieho útoku dronov na dve významné ropné zariadenia v Saudskej Arábii, v dôsledku ktorého výrazne stúpli ceny ropy.

16.09.2019 13:12
Rick Perry Foto: ,
Americký minister energetiky Rick Perry
debata (16)

Podľa Perryho išlo o neakceptovateľný a zámerný útok na globálnu ekonomiku, za ktorý musí niesť Irán dôsledky. Informovala o tom agentúra AP.

„Nemýľte sa, bol to úmyselný útok na svetovú ekonomiku a globálny energetický trh,“ vyhlásil Perry pred účastníkmi generálnej konferencie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) vo Viedni.

Zároveň vyjadril presvedčenie, že energetický trh „zlovoľným snahám Iránu“ odolá a zodpovedajúco na ne zareaguje. Prezident USA Donald Trump podľa neho schválil, že strategické zásoby ropy sa, ak to bude potrebné, budú môcť použiť.

K útoku na ropné zariadenia v Saudskej Arábii zo 14. septembra sa prihlásili jemenskí šiitskí povstalci, tzv. húsíovia, údajne podporovaní Iránom. Podľa húsíov bolo pri ňom použitých desať dronov. Terčom jedného útoku bol spracovateľský závod štátnej ropnej a plynárenskej spoločnosti Saudi Aramco v meste Bikajk. Drony zaútočili aj na ropné pole Churajs.

Americký prezident Trump v nedeľu vyhlásil, že USA vedia, kto je páchateľom sobotňajšieho útoku, a sú pripravené na odvetu. Podľa neho sa už len čaká na vyjadrenie Saudskej Arábie o tom, kto útok uskutočnil. EÚ opakovane vyzvala všetky zainteresované strany na maximálnu zdržanlivosť a varovala pred vážnym ohrozením regionálnej stability.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Rick Perry #energetický trh