V nedeľu je zatvorené

Príplatky za prácu v sobotu, v nedeľu a v noci sa na Slovensku počítajú z minimálnej a nie zo základnej mzdy pracovníka. Od mája tohto roku sa u nás zvýšili, čo sa čiastočne odzrkadlilo aj na raste cien viacerých služieb a tovarov.

16.09.2019 13:00
debata

Po novom musí firma zamestnancovi pracujúcemu v nedeľu pridať k riadnej mzde ešte 100 percent z minimálnej hodinovej mzdy a za prácu v noci 40 percent.

Mnohým zamestnávateľom sa to zdá veľa, najmä v prípade pekární sa ponosujú na výrazný rast nákladov na odmeňovanie pracovníkov. O tom, či je nariekanie nad vysokými príplatkami naozaj opodstatnené, sa presvedčíme najlepšie pri pohľade na susedov v Rakúsku.

Tamojší zamestnanec má nárok na stopercentný príplatok za prácu po 20. hodine večer z tarifnej mzdy a za prácu v pracovný deň po 18.30, ako aj v nedeľu od 13. hodiny vo výške 30 až 70 percent tarifnej mzdy. Teda nie minimálnej ako na Slovensku.

U nás sa príplatky takto počítajú iba za prácu vo sviatok. Slovenské príplatky za prácu cez víkend a v noci by preto u našich južných susedov považovali za výsmech zamestnancov.

Zväz priemyslu Rakúska, Zväz hotelierov a tamojšie obchodné komory v posledných rokoch vyvíjajú iniciatívu, aby štát rozšíril otváracie hodiny v obchodoch aj na nedeľu, keď sú zatvorené. Návrh zahŕňa predĺženie maximálneho týždenného limitu otváracích hodín zo 72 na 76 hodín a umožnenie predaja obchodom aj v nedeľu do 18. hodiny, aspoň v centrách najväčších miest.

Zákon o otváracích hodinách z roku 2002 považujú zástupcovia zamestnávateľov za prekonaný, a to najmä z dôvodu konkurencie obchodov v blízkych prihraničných oblastiach v Maďarsku, Slovinsku, Taliansku a na Slovensku, kde sú otvorené aj v nedeľu. Tržby a najmä dane z predaného tovaru by po schválení nedeľného predaja v Rakúsku mohli vo väčšom rozsahu posilniť štátny rozpočet a zároveň zvýšiť zisky podnikateľov.

Navrhovatelia zrušenia zákazu nedeľného predaja vo svojich argumentoch predovšetkým zdôrazňujú, že odbúranie prísnych regulácií otváracích časov v obchodoch je v záujme aj samotných domácich a čoraz viac i zahraničných zákazníkov, ktorí namiesto nakupovania v nedeľu môžu tovar vidieť iba za sklom vo výkladoch.

Hotelieri predpokladajú, že ak by boli obchody otvorené aj v nedeľu, narástol by počet víkendových prenocovaní a využitie reštauračných služieb zahraničnými turistami. Na tento účel si dokonca Rakúske združenie hotelov (ÖHV) dalo vypracovať prieskum, z ktorého vyplýva, že až 56 percent opýtaných by veľmi uvítalo možnosť nakupovania v nedeľu.

Pokiaľ Rakúsko schváli predajný čas i v nedeľu, môžu v susedných krajinách očakávať počas víkendov zníženie počtu áut s rakúskymi poznávacími značkami na parkoviskách tamojších nákupných centier. Zároveň tiež u našich susedov stúpne dopyt po otváraní nových obchodov tam, kde sa dajú predpokladať vyššie tržby. Cezhraničná nákupná turistika by tak nadobudla ešte väčší význam.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príplatky za prácu v nedeľu #zákaz nedeľného predaja #cezhraničná nákupná turistika #zákon o otváracích hodinách