Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Cena ropy po útokoch stúpa. Hodnota za barel vystúpila na štvormesačné maximum
Zdielať na

Cena ropy po útokoch stúpa. Hodnota za barel vystúpila na štvormesačné maximum

RIJÁD / Ceny ropy zareagovali na víkendové útoky dronmi v Saudskej Arábii okamžite po otvorení trhov. Hodnota za barel vystúpila na štvormesačné maximum. Trhy neskôr čiastočne upokojilo až vyhlásenie amerického prezidenta, že v prípade potreby uvoľní zásoby zo strategických rezerv. V pondelok by Saudská Arábia mala obnoviť tretinu produkcie.

Poškodenie dôležitých rafinérií v Saudskej Arábii vyhnalo v pondelok cenu za severomorskú ropu Brent o 19 percent, americkú o 15 percent za barel. Stalo sa tak aj napriek vyjadreniam medzinárodnej energetickej spoločnosti, že komerčných zásob je dostatok.

"Tento vývoj sa odrazí aj na cenách zlata alebo u leteckých spoločností, ktorých hospodárenie je závislé od cien ropy," predpokladá energetický analytik Francis Lun. 

Situáciu na trhoch čiastočne upokojil Trump

Ceny ropy počas dňa mierne poklesli až po tom, ako Donald Trump súhlasil, že v záujme stabilizácie situácie na trhu súhlasí s uvoľnením strategických zásob ropy, ak to bude potrebné. Ďalší vývoj bude závisieť od toho, kedy sa podarí dodávky ropy opäť spustiť. 

Saudská Arábia podľa Wall Street Journal plánuje dnes obnoviť tretinu stratenej produkcie. Návrat do normálu by však mohol trvať týždne. Podľa analytikov to môže mať dopad na globálny vývoj ekonomiky.

"Zvýši sa pravdepodobnosť globálnej recesie. Európa je už na jej pokraji, rast sa spomaľuje aj v Číne a USA. Ak Saudská Arábia, ako najväčší vývozca ropy, nedokáže ubrániť svoje polia, hrozí recesia ako v 70-tych rokoch," upresňuje Francis Lun. 

Incident vyvolal nielen búrku na trhoch, ale aj medzi politikmi

USA vinia z útoku Irán, hoci k zodpovednosti sa prihlásili jemenskí husíjovia. Po prvý raz pripustil prezident Spojených štátov možnosť otvoreného vojnového konfliktu.

„Spojené štáty majú odistené a nabité. Čakáme, čo povie Saudská Arábia, kto podľa nej útok uskutočnil, a podľa toho budeme postupovať,“ vyhlásil Donald Trump. 

Situácia sa zdramatizovala aj dnes predpoludním, keď husíjovia pohrozili ďalšími útokmi na ropné zariadenia v Saudskej Arábii a vyzvali cudzincov, aby sa nezdržiavali v ich blízkosti.

Zvláštny paradox na Slovensku. Sme automobilovou veľmocou a vozíme sa v desaťročných autách: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy