"V otázke adopcie detí pármi rovnakého pohlavia som skôr zdržanlivý",tvrdí Juszkó
16 | 09 | 2019 I TASR

Pred parlamentný ústavnoprávny výbor predstúpil nový uchádzač o funkciu ústavného sudcu Ladislav Juszkó. Do funkcie ho navrhol Ústav štátu a práva Slovenskej akadémie vied (SAV). Posôbí na Ústavnom súde SR ako súdny poradca, kde sa zaoberal civilnými vecami, akými sú napríklad konkurzy, reštitúcie či veci týkajúce sa maloletých detí.


Na otázku, prečo sa neuchádzal o tento post v skorších kolách, odpovedal, že potrebných 15 rokov právnej praxe mu uplynulo až v júli.

Keď sa z posudzovania prípadu vylúči ústavný sudca pre námietku predpojatosti, a tým sa pre nedosiahnutie väčšiny musí návrh procesne zamietnuť, ide podľa Juszkóa o jeden z veľkých problémov na ústavnom súde. Toto ustanovenie by zmenil.

"Ak existuje právomoc rozhodnúť, ak existuje návrh, ktorý nie je možné odmietnuť, je povinnosť ÚS dať vecnú odpoveď na ústavnoprávny problém. Ak by aj išlo o situácie, kedy by niektorí sudcovia mali byť vylúčení napríklad pre predpojatosť, je potrebné uprednostniť funkčnosť orgánu, aby dokázal rozhodnúť vo veci," vysvetlil.

Juszkó mal odpovedať aj na otázky týkajúce sa registrovaných partnerstiev párov rovnakého pohlavia či adopcie detí týmito pármi. Odpovedal, že by sa nebránil prijatiu osobitného inštitútu pre páry rovnakého pohlavia v otázke dedenia alebo nahliadania do zdravotnej dokumentácie.

V prípade adopcií detí pármi rovnakého pohlavia je podľa Juszkóa prvotným východiskom najlepší záujem maloletého. V tejto otázke je skôr zdržanlivý. "Skôr by som zachoval status quo. Výchova matkou a otcom je overená časom, nemyslím si, že sú relevantné dôvody, aby sa tento osvedčený model zmenil," skonštatoval.

Ako ústavný sudca by chcel mať Juszkó v tíme odborníkov na rôzne oblasti. Podľa vlastných slov by mohol na tomto poste pokračovať v tom, čo rozvíjal ako poradca na ústavnom súde, kde mal možnosť sa aj učiť od sudkyne, pre ktorú pracoval.