Počas týždňa mobility sú vlaky Železničnej spoločnosti za polovicu

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) v rámci Európskeho týždňa mobility (ETM) od 16. do 22. septembra vypravuje všetky osobné vlaky, regionálne expresy, ako aj tatranské električky a zubačky so zľavou 50 percent.

16.09.2019 13:04
debata (2)

Informoval o tom v pondelok národný vlakový dopravca v tlačovej správe s tým, že chce takto prispieť k podpore verejnej dopravy. Cestná doprava podľa spoločnosti totiž produkuje omnoho viac emisií oxidu uhličitého (CO2) ako iné spôsoby dopravy a znečistenie ovzdušia aj environmentálny hluk spôsobujú viacero zdravotných problémov.

Predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký povedal, že chodec či cyklista nezaťažujú životné prostredie vôbec, no zároveň nie je možné chodiť pešo alebo na bicykli všade. „Práve preto predstavuje na dlhšie vzdialenosti železničná doprava najekologickejšiu alternatívu cestovania. Vymeniť auto za vlak je vždy správnym rozhodnutím a ten rozdiel je z pohľadu produkcie CO2 skutočne markantný,“ uviedol Hlubocký.

Vlak oproti autu usporí takmer 90 gramov CO2 na osobokilometer. „Pri spiatočnej ceste, napríklad, na trati Prešov – Košice tak jeden človek ušetrí takmer šesť kilogramov CO2, medzi Trnavou a Bratislavou vyše osem kilogramov CO2,“ upozornil Hlubocký.

Tohtoročný slogan ETM znie Prejdime sa spolu a kladie dôraz na bezpečnú chôdzu aj bicyklovanie. „Mestá, ktoré podporujú pešiu chôdzu či jazdu na bicykli, sú vnímané ako atraktívnejšie, s nižšími emisiami, menším preťažením a vyššou kvalitou života pre svojich obyvateľov. Niet preto divu, že najviac cyklistov jazdí vo vyspelých štátoch, akými sú Dánsko a Holandsko,“ poznamenal riaditeľ odboru komunikácie a hovorca ZSSK Tomáš Kováč. Ako príklad spomenul projekt zdieľania bicyklov v mnohých slovenských mestách.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #Železničná spoločnosť Slovensko #Európsky týždeň mobility