Edward Snowden požiadal prezidenta Macrona, aby mu udelil azyl vo Francúzsku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Edward Snowden
Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden. Foto: archívne, SITA/AP

Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden požiadal francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, aby mu udelil azyl.

Snowden momentálne žije v Rusku, aby sa vyhol stíhaniu v USA, kde odhalil tajné programy sledovania internetovej a telefonickej komunikácie zo strany americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA).

O azyl žiadal aj predtým

V pondelkovom rozhovore pre francúzsku rozhlasovú stanicu Inter povedal, že „ochrana informátorov nie je nepriateľský čin“ a že sa cíti byť oprávnený na získanie ochranného štatútu vo Francúzsku.

Snowden sa neúspešne uchádzal o azyl vo Francúzsku už v roku 2013 za vlády Macronovho predchodcu Francoisa Hollanda. O azyl žiadal aj vo viacerých ďalších európskych krajinách.

Hrozí mu prísny postih

Snowdenove memoáre vyjdú v utorok v približne 20 štátoch vrátane Francúzska. Kancelária francúzskeho prezidenta sa k jeho žiadosti zatiaľ nevyjadrila.

Podrobnosti o tajných programoch sledovania internetovej a telefonickej komunikácie v USA sa dostali na verejnosť v roku 2013. Snowdenovi, ktorý dostal politický azyl v Rusku, v súvislosti s únikom informácií hrozí v USA prísny postih.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Edward SnowdenEmmanuel Macron