Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.09.2019 12:45 | Správy | Domáce správy

Polícia o aktuálnej dopravnej situácii: Počet nehôd počas leta sa medziročne znížil

Počas júla a augusta 2019 sa na slovenských cestách stalo 2375 dopravných nehôd, v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka ide o deväťpercentný pokles nehôd, spôsobených vodičmi motorových vozidiel.

Na pondelkovej tlačovej konferencii o tom informovali zástupcovia odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru (PPZ) spolu s partnermi, ktorí s políciou spolupracovali počas leta na preventívno-bezpečnostných opatreniach.

V medziročnom porovnaní prišlo i k poklesu úmrtí v dôsledku nehôd, počas tohto leta ich bolo 44, v lete 2018 zaznamenali 49 prípadov. "Ide o najlepší výsledok od roku 2015, keď došlo k 38 úmrtiam," informoval zástupca riaditeľa odboru dopravnej polície PPZ Ján Ignaták. Klesol tiež počet ťažkých zranení na 197 (271 v lete 2018) i ľahko zranených pri nehodách na 1060 (1124).

Ignaták poukázal na to, že čísla nehodovosti vyplývajú aj zo zvýšeného výkonu hliadky, ktorým polícia reagovala na tragický 25. týždeň na cestách, keď pri nehodách zomrelo 14 ľudí, rovnako tak na prvé dni júla, poznačené viacerými vážnymi dopravnými nehodami. "Zvýšil sa počet hliadok, do kontrolnej činnosti sa zapojili nielen dopravní policajti, ale aj príslušníci z iných policajných zložiek," pripomenul Ignaták.

 

Potešujúcim faktom, vyplývajúcim zo štatistík je i 20-percentný medziročný pokles nehôd pod vplyvom alkoholu. Takéto nehody spôsobovali vodiči najviac počas víkendov, v prípade mladých vodičov (18-24 rokov) sa tak dialo rovnomerne počas celého týždňa. Najčastejšie k nehodám pod vplvom alkoholu došlo medzi 16.00 h až polnocou, u mladých vodičov to bolo v rozmedzí od polnoci do 4.00 h. "Práve mladí vodiči a ich podiel na vzniku dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu opätovne preukázal, že ide o rizikovú skupinu," priznal Ignaták.

Tomuto faktu zodpovedalo aj zameranie preventívnych akcií a kampaní, ktoré polícia realizuje už ôsmy rok so Slovenským združením výrobcov piva a sladu. Vo zvýšenej miere sa zamerali aj na kontrolno-preventívne akcie počas letných festivalov. "Hliadky skontrolovali na festivaloch 1059 vodičov, prítomnosť alkoholu sa preukázala u desiatich z nich, čo je približne jedno percento. Štyria boli vo veku od 18 do 24 rokov," uviedla prezidentka združenia Jana Sheppard. Upozornila, že počas tohto leta začali v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) realizovať aj nový projekt, v rámci ktorého prostredníctvom informačného stanu na festivale upozorňujú na problematiku alkoholu za volantom.

"Cieľom bolo zábavno-edukačným spôsobom priblížiť pôsobenie alkoholu na konanie človeka a najmä upozorniť na nebezpečenstvo prítomnosti zostatkového alkoholu," priblížila Janette Stamova z odboru podpory zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave. Skonštatovala, že väčšina návštevníkov, ktorí sa v informačnom stánku zastavili, boli práve mladí ľudia vo veku do 25 rokov.

Prítomní skonštatovali, že preventívno-bezpečnostná kampaň na festivaloch mala pozitívny efekt, vo festivalových okresoch v dňoch konania podujatia neprišlo k dopravnej nehode, ktorú zavinil vodič motorového vozidla pod vplyvom alkoholu. Zhodli sa taktiež, že téme nebezpečenstva zvyškového alkoholu v prípade dopravných aktivít je potrebné sa naďalej venovať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Za Daniela Volopicha sa vydala v roku 2007.
Foto
FOTO Verešovej s bývalou láskou: Na široký úsmev zabudnite! Aha, ako sexica reagovala
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenského návšteva zahalená rúškom tajomstva: Kde sa chystá a čo tam plánuje robiť?!
Sergej Šojgu, Andrej Belousou.
Prvé slová Belousova, ktorý má nahradiť Šojgu: Rusko by malo urobiť VŠETKO pre víťazstvo! Desivé plány
Srdcervúci príbeh Tracy, ktorá trpí smrteľnou diagnózou, a tak sa rozhodla podstúpiť eutanáziu.
Foto
Tracy onedlho podstúpi eutanáziu: Zdrvujúce slová ťažko chorej ženy! Jej posledný ODKAZ a srdcervúci príbeh
Na snímke nezaradený poslanec NR SR Richard Raši.
Raši: Od Česka chceme odkopírovať všetky dobré riešenia
Magdino zápästie zdobí meno jej dcérky.
Foto
Exmisska Šebestová prežila hororovú autonehodu: Bolestivé NÁSLEDKY po desivej kolízii
Donald Trump.
Trump volá po ďalšom zvyšovaní: Clá chce navýšiť aj na týchto produktoch z Číny!
(ilustračná foto)
Foto
Na večnosť odišiel veľký človek: Zomrela slovenská spevácka a tanečná legenda
Polícia zadržala muža medzinárodne hľadaného pre pokus o úmyselné zabitie.
Lovci lebiek zadržali medzinárodne hľadaného muža! Desivé, čo mal spraviť
Vladimir Putin mal údajne zmeniť svoje priority.
Putin mal zmeniť svoje priority: Pripravuje sa na vojnu mimo Ukrajiny?! Znepokojivé tvrdenia ruského exposlanca
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister financií Kamenický: Slovensko a štáty V4 sa vyslovili proti reforme migračného systému EÚ
(ilustračné foto)
Všetkým na očiach ušiel špeciálne sledovaný väzeň! Takéto scény boli doteraz len vo filmoch