Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kližan nič neodflákol. Prvýkrát som videl na jeho tvári slzy

Jeho reč tela dávala tušiť, že to nie je jeho deň. Martin Kližan bol v zápase proti Sandrovi Ehratovi (286. v rebríčku ATP) akýsi mdlý, akoby sa mu nechcelo. Na lavičke, ktorú zdieľal s kapitánom Dominikom Hrbatým (41), to vraj vyzeralo úplne inak.

16.09.2019 11:34
Martin Kližan Foto: ,
Martin Kližan a Dominik Hrbatý počas stretnutia so Švajčiarskom.
debata (4)

„Veľmi chcel vyhrať. Na kurte drel, ale nedarilo sa mu. Veľmi ho to trápilo,“ vraví dlhoročný reprezentant, ktorý priviedol slovenských tenistov do baráže svetovej skupiny Davisovho pohára.

Čo ste si povedali po prvej dvojhre proti Švajčiarom?

Nepočítali sme s takýmto výsledkom. Na druhej strane – aj preto je tenis nádherný, lebo nikdy neviete, čo sa na kurte udeje. Inak by predsa ľudia naň nechodili. Priznávam, po Kližanovom zápase som mal mierny bolehlav. Vedel som však, že Andrej Martin, Norbert Gombos a aj naši deblisti sú vo veľkej forme.

Kližanov duel pripomínal odovzdaný výkon spred dvoch rokov proti Maďarovi Fucsovicsovi. Nesklamalo vás to?

Viem, na čo poukazujete – jeho zovňajšok bol bezduchý, ľudia pri televíznych obrazovkách a na tribúne mali možno pocit, že Martin to odflákol. Iba ja som videl, že po prvom sete na lavičke plakal. Poznám ho 10–15 rokov a nikdy som na jeho tvári nevidel slzy. Veľmi ho to trápilo. Na kurte strašne chcel, žiaľ, on pozitívne emócie nevie vždy ukázať a predať.

Je to spojená nádoba – keď mu to nejde herne, opúšťa sa…

Bohužiaľ. Sú hráči, ktorým keď sa nedarí, začnú pinkať – prehadzujú lopty do stredu kurtu, len aby nespravili chybu. Kližan je jeden z mála, ktorý v takom prípade ešte pritvrdí. Snaží sa, ale postupne začne robiť viac chýb a prestane si veriť. V 30-ke však s tým už nič neurobíte. V každom prípade sa chcem zaňho postaviť – Martin na kurte drel, ale nedarilo sa mu.

Postup slovenských tenistov cez Švajčiarsko Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Deblisti Filip Polášek (uprostred) a Igor...

Na začiatku sezóny vyzeral veľmi odhodlane. Kde sa to zlomilo?

Ťažko povedať. Prvý zápas, ktorý nezvládol,. bol v Ríme v kvalifikácii. Potom zasa nenastúpil na duel v Lyone – dodnes netuším, čo sa tam udialo. Deň predtým sme si písali a rozoberali taktiku. Niečo sa muselo stať, ale nie je mojou úlohou komentovať to. V živote športovcov sa toho môže prihodiť veľa – niekedy aj banálne problémy, ktoré vôbec nesúvisia s tenisom, môžu s hráčom zamávať.

Kližan sa na verejnosti prezentuje často veľmi sebavedomo. Je senzitívny?

Navonok je to človek, ktorý chce pôsobiť pozitívne. Jeho povaha sa hodí na šport – nebojí sa nikoho a ničoho. Avšak tým, že si neustále stráži svoju tvár, občas akoby pozabudol nahliadnuť do seba samého. Človeka nepretvoríte, Martina treba akceptovať takého, aký je. Naviac, aj vďaka svojej povahe toho v tenise veľmi veľa dokázal.

Trápi ho, ako ho vníma okolie a fanúšikovia?

Pravdaže. Aj on chce mať pozitívny imidž. Sú však ľudia, ktorí keď prídu na skúšku, zaseknú sa – ale akonáhle odídu z miestnosti, vysypú všetko z rukáva. Kližan je super chalan, dá sa s ním o všetkom diskutovať, ale niekedy, keď sa má vyjadriť oficiálne, už mu to tak dobre nejde. Ale učí sa, je to iný Martin Kližan ako donedávna.

Má tento tím na to, aby sa na budúci rok prebojoval do Madridu?

Domnievam sa, že áno. Napokon, na jar nám to ušlo iba o chlp proti veľmi silnej Kanade. Napriek tomu, že v družstve sú hráči, ktorí sa v rebríčku ATP pohybujú okolo svetovej stovky, máme veľmi dobre poskladaný tím. Všetko záleží na tom, akú majú tenisti formu. Teraz ju mal Kližan slabšiu, ostatní štyria hráči však na tom boli presne naopak. Na Švajčiarov to stačilo. Na tímy, ktoré majú hráčov z elitnej desiatky, by sme zrejme boli teraz prikrátki.

Kližanovi chýba motivácia. Bude ťažké presvedčiť ho?

Urobím všetko, aby s tenisom neskončil. Napriek jeho piatkovému výkonu je zrejmé, že zo všetkých našich hráčov má stále najväčší potenciál. Nie je to len o hre – Martin je človek, ktorý dokáže zblbnúť celý tím. Žije s ním celým srdcom, je jeho dušou. Aj keď chalanov občas podpichne, majú radi jeho prítomnosť. Dúfam, že bude pokračovať. Aspoň na budúci rok.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #Dominik Hrbatý #slovenskí tenisti