Prečo Američania skončili už vo štvrťfinále?

NETKY.SK • 12 September 2019, 17:53 • 2 min
Prečo Američania skončili už vo štvrťfinále?

BRATISLAVA – Majstrovstvá sveta v basketbale priniesli vo vyraďovacích bojoch hneď niekoľko prekvapení. Tým najväčším však určite bolo vypadnutie USA.

slovakia

left justify in out

Štvrťfinálová dvojica Francúzsko a USA podľa vývoja v šampionáte a aktuálnej formy sa mierne prikláňala na stranu Američanov. Tí v Číne dokázali vyhrať všetky zápasy, i keď proti Turecku mali na mále. Navyše prišli o Jaysona Tatuma, ktorý proti Francúzom očividne chýbal. Francúzi takisto nehrali zle, ale v ich neprospech hrala tesná prehra s Austráliou o dva body.

 

 

USA boli v basketbale dlhodobo najlepší a potvrdzovali to aj na svetových šampionátoch či olympijských hrách. Najmä na MS preto neberú to najlepšie čo majú, ale skôr mladých hráčov, ktorí sú veľkým prísľubom do budúcnosti v NBA. Oproti tomu Francúzsko poslalo na svetový šampionát to najlepšie čo má.

 

img

 

Ďalším dôvodom neúspechu Američanov mohla byť aj osoba v podobe hlavného kouča Gregga Popovicha. Po mnohých rokoch opustil v roku 2016 post hlavného trénera americkej basketbalovej reprezentácie Mike Krzyzewski. Jeho bilancia za 12 rokov je priam neuveriteľná. S USA sa dokázal tešiť z víťazstva až 88-krát. A len jediný raz prehral, bolo to slávne víťazstvo Argentíny v roku 2004 na olympijských hrách v Aténach. Gregg Popovich pôsobí v organizácii San Antonia Spurs už dlhé roky, veď v San Antoniu nastúpil ako hlavný tréner ešte v sezóne 96-97. Národný tím je však trochu iný oriešok.

 

 

Posledná sezóna NBA navyše ukázala, že Američania už nie sú tak dominantnou veľmocou v basketbale. Pre USA nedopadol večer najväčších ocenení NBA Awards zrovna najlepšie:

 

Najlepší hráč sezóny (MVP) – Giannis Antetokoumpo (Milwaukee Bucks) – Grécko
Nováčik roku – Luka Dončič (Dallas Mavericks) – Slovinsko
Najlepší hráč z lavičky – Louis Williams (LA Clippers) – USA
Najlepší obranca – Rudy Gorbet (Utah Jazz) – Francúzsko
Najväčšie zlepšenie za sezónu – Pascal Siakam (Toronto Raptors) - Kamerun
Tréner roku – Mike Budenholzer (Milwaukee Bucks) – USA

 

V hlavných nomináciách sa síce Američania nachádzali, no zo 6 ocenení získali "len" 2. Aj to vypovedá o súčasnej kvalite NBA, ktorú už neťahajú len hráči z USA.

 

 

V posledných minútach zápasu s Francúzskom nedokázali Američania streliť takmer žiadny kôš. Zásluhu na tom mala aj pevná skala v obrane v podobe Rudyho Gorbeta. Prvá výstraha prišla pre USA už počas zápasu, no na súpera sa vtedy ešte dokázali dotiahnuť. Zlom prišiel v tretej štvrtine. Francúzom sa začalo dariť pod košom aj z veľkej diaľky a Američania už s nimi nedokázali držať krok.

 

 

V tíme Francúzska pôsobia na týchto MS 4 hráči z NBA: Rudy Gorbet (Utah Jazz), Evan Fournier (Orlando Magic), Nicolas Batum (Charlotte Hornets) a Frank Ntilikina (NY Knicks). Nedalo by sa teda povedať, že národný tím USA poskladaný čisto z hráčov z NBA by bol pre Francúzov až priveľkým sústom. Napokon sa veľkého favorita nezľakli a prerušili jeho ambície obhájiť majstrovský titul.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies