Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Jana, ktorá trpí bolesťami po magnetickej rezonancii, má podozrenie na gadolínium v tele. Na jeho vyšetrenie nemáme laboratórium
Zdielať na

Jana, ktorá trpí bolesťami po magnetickej rezonancii, má podozrenie na gadolínium v tele. Na jeho vyšetrenie nemáme laboratórium

BRATISLAVA / Ešte v máji Jana z Bratislavy absolvovala pre podozrenie na chorú pečeň magnetickú rezonanciu. Podali jej pritom kontrastnú látku a odvtedy trpí bolesťami. Po štyroch mesiacoch a desiatkach vyšetrení sa našiel jeden lekár, ktorý jej diagnostikoval podozrenie na gadolínium v tele. Je to druh ťažkého kovu a v tele nemá, čo robiť.

"Dcéra potrebuje chelácie, dávať kov von z tela," uviedla Jana, matka Jany. Tá je presvedčená že na slovensku jej lekári pomôcť nevedia, jeden z ošetrujúcich lekárov jej to dal aj na papier. "Urobili jej CT hlavy a potom vlastne zhodnotili, že je tam podozrenie na gadolínium, ale že tohto času to nie je možné na Slovensku dokázať," dodala Jana. 

"Áno, lekár napísal podozrenie na gadolínium, ale nie že ho má. A my riešime na klinike pracovného lekárstva a toxikológie len pacientov, ktorí sa kovmi otrávili v práci," uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Eva Kliská. 

Pacientke odporučili úrad verejného zdravotníctva. "My prezisťujeme pre kliniky pracovného lekárstva a toxikológie otravy na kov, ortuť, kadmium, arzén, ale žiadne verejné laboratória nevyšetrujú gadolínium," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Dáša Račková. 

"Toto nie je diagnóza, ktorá jej prišla do života, ale intoxikácia, ktorú jej spôsobili lekári. S takým niečim sa nedá zmieriť," dodáva matka Jany. 

Pálenie v bruchu a neskôr v celom tele

Jana absolvovala magnetickú rezonanciu, kde jej podali kontrastnú látku. Ihneď pocítila pálenie v bruchu, neskôr pálenie celého tela, pridali sa bolesti hlavy, kostí, kĺbov a únava, ktorá ju pripútala na lôžko. Štyri mesiace navštevuje odborné ambulancie a žiadne ochorenie jej dosiaľ lekári nenašli. Odporučili jej len psychiatrickú liečbu. Jeden z desiatok lekárov, ktorým prešla cez ruky ale vyjadril podozrenie na gadolínium. To v jej tele potvrdili aj testy z nemeckého laboratória, ktoré si dala urobiť na vlastné náklady.
Kontrastné látky denne pri vyšetrení magnetickej rezonancie dostávajú stovky Slovákov.  Ako je možné že nevieme diagnostikovať či sa kontrastná látka z tela vylúčila alebo v tele zostala a pomaly poškodzuje orgány?

"Kontrastné látky s obsahom gadolínia boli prehodnocované na úrovni Európskej liekovej agentúry a možno skonštatovať, že v minulosti bolo používanie niektorých liekov pozastavené. Liek Primovist medzi ne nepatrí, jeho používanie bolo preto zachované," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Na otázku TV JOJ, prečo naše laboratória nie sú schopné a vybavené tak, aby vedeli vylúčiť prítomnosť gadolínia v tele, pretože napríklad v Nemecku to vedia, ministerstvo neodpovedalo. Odporučilo nám len naštudovať si informácie, ktoré uvádza európska lieková agentúra.

Európska lieková agentúra uvádza, že je známe, že malé množstvo gadolínia môže zostať v mozgu po snímkovaní, ak sa použijú tieto látky, hoci v súčasnosti nie sú k dispozícii žiadne dôkazy škodlivosti takéhoto množstva. Ani pri jednej látke s obsahom gadolínia sa jeho ukladaniu v mozgu nepripisujú nežiadúce neurologické účinky, ako sú kognitívne alebo pohybové poruchy. 

Podobne ako pani Jana trpia urputnými bolesťami a sú presvedčení o poškodení zdravia po absolvovaní magnetickej rezonancie aj ďalší ľudia. "Po magnetickej rezonancii ktorú som v priebehu roka absolvoval asi 3 krát, mi začali podobné problémy ako má pani, svrbenie tela, bolesť svalov, šlachy, únava, nevedel som prejsť 50 metrov. Prešiel som všetkými možnými vyšetreniami, všetko bolo negatívne. Nakoniec som skončil tiež na psychiatrii," uviedol pre TV JOJ Peter z Trenčianskeho kraja. 

"Absolvovala som CT, bola mi podaná kontrastná látka, potom som päťkrát absolvovala magnetickú rezonanciu. Ťažkosti sú také, že všetky kosti ma bolia, nevládzem chodiť, chrbát ma bolí. Nohy ma bolia, ruky ma bolia, hlava ma bolí. Lieky mi nezaberajú, poslali ma lekári na psychiatriu," uviedla pre TV JOJ Mária z Nitrianskeho kraja. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy