Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Kultúra

16. septembra 2019

Na festivale Cinematik uspeli dokumenty Dobrá smrť a Skutok sa stal



Atmosféra filmového festivalu Cinematik.



Zdieľať
Atmosféra filmového festivalu Cinematik. Foto: TASR Martin Palkovič
Bratislava 16. septembra (TASR) - Dokumentárny film Skutok sa stal režisérky Barbory Berezňákovej vyhral na 14. ročníku medzinárodného filmového festivalu Cinematik (10. - 15. 9.) v Piešťanoch súťaž slovenských celovečerných dokumentov Cinematik.doc spolu s dokumentárnou snímkou Dobrá smrť režiséra Tomáša Krupu. "O víťazovi rozhodla medzinárodná porota v zložení Mária Ferenčuhová, Jan Gogola st. a Friedrich Moser," TASR o tom informovala PR manažérka Eva Pavlovičová.


Film Skutok sa stal, ktorý podáva správu o stave Slovenska cez životný príbeh a vzťah troch kamarátov - Oskara Fegyveresa, Róberta Remiáša a Petra Tótha, pokračuje ďalej aj za hranice Slovenska. Pohľad mladej autorky na našu nedávnu históriu, ale aj prítomnosť, ktorý sa chce stať naliehavým impulzom pre spoločenskú (seba)reflexiu, sa dostal do súťaže Česká radosť Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava, kde bude mať českú premiéru. "Súťaž Česká radosť predstavuje prestížny výber českých dokumentov. Nie je len súťažou o najlepší český film, ale predovšetkým oslavou jeho rôznorodosti v objavovaní nových tém. Festival sa uskutoční v dňoch 24. až 29. októbra," dodala.

Prvé miesto a cena Cinematik.doc patrí rovnako filmu Dobrá smrť, ktorý sa cez skutočný príbeh Angličanky Janette zaoberá tabuizovanou témou konca života a eutanázie. Ocenenú snímku najbližšie čaká uvedenie na medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov DocsMX v Mexico City, na festivale o ľudských právach Inconvenient Films v Litve. "Na jeseň poputuje aj do Nemecka na Kasseler Dokfest a uvedie ho aj domáci medzinárodný festival dokumentárnych filmov o ľudských právach Jeden svet," TASR informovala PR manažérka Zuzana Golianová.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
O realizáciu výstavy na benátskom bienále sa uchádza 33 kandidátov
<< predchádzajúci článok
Simply Red sa vracajú na Slovensko, na budúci rok sa predstavia v Bratislave