7 potravín, ktorými si škodíte ako fajčením cigariet: Prestaňte si ničiť zdravie

Jete ich pravidelne a netušíte, že prinášajú viac škody ako úžitku? V dobre viere ich konzumujete, pretože si myslíte, že sú pre vás prospešné a možno aj zdravé. Pravdou však je, že aj keď ide o zdanlivo zdravé potraviny, nie vždy je to naozaj tak. Dajte si pozor na niektoré potraviny, ktoré škodia možno aj ako fajčenie cigariet. Viete, ktoré potraviny sú pre vás nebezpečné?


 

 

Džús

7 potravín, ktorými si Galéria fotiek (8)

Aj vy si ho doprajete k raňajkám? Džús sa považuje za zdravý nápoj, faktom však je, že pokiaľ pomaranč odšťavíte, tekutina stráca všetky dôležité látky, ktoré sú zdraviu prospešné. Alebo ak si džús kupujete v škatuli, často táto šťava obsahuje veľa cukru. Namiesto džúsu preto radšej zjedzte celý pomaranč, urobíte tak pre svoje zdravie lepší krok.

 

Cereálne tyčinky

7 potravín, ktorými si Galéria fotiek (8)

Kupujete si ich v domnení, že tak robíte niečo pre svoje zdravie? Áno, cereálne tyčinky síce obsahujú cereálie, ich problémom však je obrovské množstvo cukru. Nenechajte sa obalamutiť marketingom a reklamou, ak chcete naozaj zaradiť do svojho jedálnička cereálie a vlákninu, stavte radšej na ovsené vločky s ovocím. Budete mať istotu, že tam nie je pridaný žiaden cukor.

 

Ryby chované na farmách

7 potravín, ktorými si Galéria fotiek (8)

Ryba žijúca voľne v sebe obsahuje veľké množstvo omega-3 mastných kyselín. To sa odvíja od toho, čo tkonzumuje. Mnohé ryby, ktoré sa dajú kúpiť v obchodoch, nepochádzajú z oceánu, sú vychované na rybích farmách. Tu hrozí riziko, že boli kŕmené rozličnými krmivami, často aj takými, ktoré urýchľujú ich rast. Ak sa chcete stravovať zdravo, nájdite si overený a dôveryhodný zdroj, kde budete ryby nakupovať.

 

Potraviny bez tuku

7 potravín, ktorými si Galéria fotiek (8)

Vyhýbať sa tukom je aj v súčasnosti veľmi populárna diéta. Viete však, čo sa skrýva za potravinami s nulovým obsahom tukov? Veľké množstvo sacharidov. Vyhýbať sa nesprávnym tukom je dobré, tie zdravé tuky sú však telu prospešné. Doprajte si za hrsť orieškov, trochu klasického masla, cottage cheese alebo grécky jogurt. Obsahujú veľa bielkovín a zdravé tuky.

 

Sója

7 potravín, ktorými si Galéria fotiek (8)

Sója údajne neškodí len čoveku, škodí aj životnému prostrediu. Za všetko môže jej spôsob pestovania, keďže sója zanecháva pôdu kompletne zdevastovanú. Okrem toho, mnoho sójových bôbov je geneticky modifikovaných, čize z nej len ťažko získate prospešné živiny. Uvádza sa tiež, že sója s obsahom niektorých látok dokáže narušiť u žien menštruačný cyklus. 

 

Biely chlieb

7 potravín, ktorými si Galéria fotiek (8)

Keďže je vyrobený z bielej múky, neobsahuje toľko potrebných živín, ktoré ponúka múka celozrnná. Ak chcete niečo urobiť pre svoje zdravie, siahnite radšej po celozrnných výrobkoch.

 

Cereálie

7 potravín, ktorými si Galéria fotiek (8)

Podobný problém ako pri cereálnych tyčinkách - obrovské množstvo cukru. Namiesto toho si vytvorte svoje vlastné raňajkové cereálie. Ovsené vločky, sušené ovocie, oriešky, škorica - a zdravé raňajky sú na svete.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 8
Viac o téme: Škodlivé potraviny
  • Autor: © Zoznam/ext
  • Zdroj: Zdroj: brightside; Foto: brightside

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy