Šichtařová: Ekoaktivisti namiesto toho, aby podporovali vzdelanie, podporujú záškoláctvo, aby sme mali dosť hlúpych jedincov, ktorí skočia na každú rozprávku o planéte v plameňoch

Šichtařová: Ekoaktivisti namiesto toho, aby podporovali vzdelanie, podporujú záškoláctvo, aby sme mali dosť hlúpych jedincov, ktorí skočia na každú rozprávku o planéte v plameňoch

Bratislava 16. septembra 2019 (HSP/Foto:Facebook)

 

Česká ekonómka a spisovateľka Markéta Šichtařová sa v svojom najnovšom blogu venovala tomu, aké hrozby predstavujú ekologickí aktivisti, ktorí nás na každom rohu strašia hrozbou klimatických zmien

Na snímke Markéta Šichtařová

Šichtařová v úvode priznáva, že má v tomto prípade strach. Nebojí sa však klimatických zmien ale toho, že “červení sa prefarbili na zelených” a že ich myšlienky a ciele sú rovnako nekalé ako predtým.

Reklama

“Nie, fakt sa nebojím, že by planéta zhorela. Kým alarmisti alarmujú, ako sa plochy spálenísk rozširujú, NASA v roku 2015 oznámila, že od roku 2003 do roku 2015 rozloha spálených plôch klesla o 25%. 20. augusta tohto roku k tomu potom zverejnila dodatok, v ktorom potvrdzuje, že trend poklesu spálených plôch pokračuje,” píše Šichtařová, ktorá konštatuje, že ju síce mrzia požiare v amazonských lesoch, ale kyslík čo prales vyprodukuje, tiež sám spotrebuje, takže k vyššej koncentrácii dýchateľného kyslíku nijako neprispieva.

Šichtařová ďalej píše, že sa nebojí ani odlesňovania, ani nedostatku potravín a ani oteplenia. Pretože kedysi bolo také teplo, že Antarktída, hoci už bola na glóbuse takmer na svojom dnešnom mieste, bola zelená a preháňali sa po nej dinosaury. “Alarmisti by povedali, že ekosystém je v takomto skleníkovom efekte “rozvrátený”. Ale antarktické dinosaury sa podľa všetkého mali celkom slušne k svetu. Je to len uhol pohľadu. Tým dinosaurom by sa najskôr zdalo, že v rozvrate sme dneska: No zvážte tú hrôzu, Antarktída je pod snehom.”

Reklama

 

Ako funguje pokrok?

Ekonómka sa v tejto súvislosti pokúsila na dvoch príkladoch vysvetliť, ako vlastne funguje pokrok. “Najprv sa zdalo, že fosílne palivá nás držia v šachu a až dôjdu, budeme nahraní. Potom sa objavila technológia frakovania, a hneď bolo fosílnych palív na ďalšie desiatky rokov. A potom sa rozšírili obnoviteľné zdroje energie a o fosílne palivá už nikto možno ani nebude stáť. Rovnako tak sa zdalo, že plasty nás zasypú. A potom sa našiel enzým, ktorý namiesto rozkladu trvajúceho štyri storočia si s tým istým poradia za pár dní.”

Šichtařová ďalej vysvetľuje, že na to aby mohol dôjsť k pokroku, musí byť v danej krajine prosperita. Veď aj s vynálezmi obnoviteľných zdrojov prišli v bohatších krajinách. Napríklad enzým rozkladajúce plasty objavili vedci v Japonsku. A v podstate aj NASA zdôvodnila fakt, že klesajú plochy spálenisk, urbanizáciou a hospodárskym rastom. “Prosperita totiž umožnila lepšiu boj proti požiarom.”

Ekonómka tiež v blogu poukázala na skutočnosť, že ekologickejšie sa správajú štáty, ktoré sú bohatšie. “Ono totiž ekológia niečo stojí. Ako štátnu kasu, tak i domáci rozpočet. A keď niekto nemá čo do úst, určite ho bude zaujímať, že odhodil do kríkov PET fľašu. Bohatstvo je jedinou cestou k ekológii,” konštatuje.

Reklama

Šichtařová si aj preto myslí, že opatrenia ekologických alarmistov, nás ženú k biede. Stačí ak sa pozrieme iba na pár “ekologických opatrení”. Regulácia na európske automobilky, ktorá je v skutočnosti rozpore s fyzikálnymi zákonmi, spôsobila, že európsky priemysel môže “kráčať do kôpru”.

Ďalej napríklad zatvárajú jazdné pruhy, aby doprava nešla, ale stála, takže namiesto toho aby ľudia mohli pracovať, stoja v zápche. A namiesto toho, aby podporovali vzdelanie, a my sme mali dosť vedcov objavujúcich napríklad enzýmy pre rozklad plastov, podporujú záškoláctvo, aby sme mali dosť “hlúpych jedincov, ktorí skočia na každú rozprávku o planéte v plameňoch”.

“Zelení nás pod zámienkou ekológie ženú programovo k chudobe, ktorá je hrobom ekológie. Rovnako ako nás pod zámienkou odstránenie chudoby k chudobe dohnali červení. Sú totiž úplne rovnakí,” upozorňuje ekonómka.

Takýto ľudia podľa názoru Šichtařovej úprimne nenávidia slobodu. “Nenávidia autá, pretože sú symbolom slobody. Nenávidia lietadla, pretože umožňujú slobodný pohyb. Nenávidia peniaze, pretože dávajú slobodu voľby. To sú aktivisti, ktorých je síce len hŕstka, ale sú tak dobre organizovaní, že je o nich všade počuť. Pod zámienkou “planéty v plameňoch” predávajú svoj podvod masám.”

 

Reklama

Zmenám sa musíme prispôsobiť

No a potom sú tu ešte ľudia, ktorí im na ich reči skočia. Väčšinou ide o ľudí, ktorí majú strach zo zmien a z toho, že by sa zmenám museli prispôsobovať.

“Títo ľudia nenávidia otepľovanie, pretože sa ho boja. Nenávidia štvrtú priemyselnú revolúciu, pretože sa jej boja. Nenávidia hospodárske recesie, pretože sa ich boja. Každá zmena je pre istý typ ľudí niečím negatívnym, čomu je nutné zabrániť. Či už je to klimatická zmena, alebo ekonomická zmena. Tí ľudia sa v podstate boja života samotného. Preto ho túžia vyregulovať, aby zmenám zabránili. Lenže to nejde, to je ako chcieť zastaviť otáčanie zeme okolo osi. Nedarí sa im to, a odtiaľ plynie ich frustrácia a zlosť,” vysvetľuje ekonómka a podotýka, že zmenám nemožno brániť.

Zmenám sa musíme prispôsobiť. A ak sa máme niečoho niečoho naozaj báť, tak sa bojme ľudí, ktorí majú strach zo života a zo zmien. “Snažia sa zabrániť recesiám a ničia tým budúcu prosperitu. Snažia sa zabrániť priemyselnej revolúcii a ničia tým technológie a pokrok, ktoré planétu uzdravujú. Snažia sa zabrániť otepľovaniu a vedú nás do chudoby, ktorá ekológiu netoleruje. To práve títo ustráchanci nevedomky ničí našu budúcnosť,” konštatuje v závere Šichtařová.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali