Denník N

Wow, super naplnená, aktívna

Prekvapujú ma ľudia, ktorí majú pocit, že majú život pod kontrolou.

Autorka je spisovateľka

Na cestách ma so Slovenskom spájajú noviny. Ich internetové vydania. A často z nich vylovím perly. Pripomína mi to internetový portál Perlentaucher (Lovec perál), ktorý nám kedysi predstavili naše kolegyne v denníku Sme. Je to portál, ktorého tvorcovia sledujú literárne a intelektuálne dianie, a upozorňujú na ňom na najlepšie a najoriginálnejšie texty.

Moje perly sú trochu iného druhu. Ide o vety, formulácie či námety článkov, ktoré mi utkvejú v pamäti a vynárajú sa opäť a opäť. Kráčam a so sebou si ako kamienok v mušli nesiem vetu z rozhovoru s vinárom, ktorý sa snaží o záchranu vinohradov vo Svätom Jure. A takto opísal svoj iniciačný zážitok, keď sa počas výstavy vín zmenil z nevinára na milovníka vína: „Vtedy som zrazu zistil, že ‚wow‘, víno je super.“ Aká škoda, že víno, ktoré sa na istej úrovni vždy spájalo s rozväzovaním jazyka či filozofovaním, básnením a poéziou, dnes inšpiruje takú extrémnu chudobu – priam anorexiu – jazyka. „Wow.“

Kráčam a cestou sa vo mne ako štrk premieľajú všetky tie články o ženách, nešťastných, lebo nemajú deti, a o iných, nešťastných po ich pôrode. Rozhovor s výtvarníčkou, ktorá opisuje, ako narodenie dieťaťa spôsobilo, že už svoj život nemá pod kontrolou. Mala rada systém a po narodení bábätka sa jej ho nedarí znovu nastoliť. Navyše všetok ten stres z porovnávania sa so super mamičkami na sociálnych sieťach. (Deti a zase deti, spieva sa v slovenskej zľudovenej piesni.)

Prekvapujú ma ľudia, ktorí majú pocit, že majú život pod kontrolou. Aby ste tento mylný pocit stratili, nemusíte otehotnieť, stačí, keď sa vydáte napríklad loďou na more. Zmizne spolu s pevninou. Nárek za plánovaním, „dávaním si mantinelov“, smútok za „bývalým ja“ a „naplnenou, aktívnou ženou“ mi pripomenulo, ako filozof Byung – Chul Han opisuje zmenu spoločnosti z disciplinárnej na spoločnosť orientovanú na výkon. Pre prvú boli charakteristické nemocnice, ústavy pre choromyseľných, kasárne a fabriky, pre dnešnú fitnescentrá, kancelárske veže, banky. Život nasadzujúce súperenie (Do krvi!) na sociálnych sieťach. Nik nás už zvonka nepoháňa, aby sme zvyšovali svoju výkonnosť, obrátky a atraktívnosť. Zvyšujeme si ju sami – vykorisťovatelia samých seba. Wow!

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie