Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Netanjahu sľubuje, že ak vyhrá voľby, zabezpečí anexiu židovských enkláv

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/AP Photo/Sebastian Scheiner)

JERUZALEM- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok prisľúbil, že v prípade volebného víťazstva anektuje všetky židovské osady v Predjordánsku. Do tohto sľubu po prvý raz výslovne zahrnul aj židovské enklávy v prevažne palestínskom meste Hebron, informovala agentúra AP.

Netanjahuove slová zazneli deň pred predčasnými parlamentnými voľbami v Izraeli, v ktorých premiér podľa AP bojuje o svoje politické prežitie a snaží sa preto získať hlasy nacionalisticky orientovaných voličov. Predseda izraelskej vlády už minulý týždeň oznámil, že v prípade svojho znovuzvolenia pripojí k Izraelu rozsiahle oblasti okupovaného Predjordánska. Vyvolal tým nevôľu Palestínčanov a arabských krajín i kritiku zo strany EÚ či Ruska.

Podľa kritikov by uskutočnenie tohto plánu zmarilo perspektívu vzniku nezávislého palestínskeho štátu. V pondelok išiel Netanjahu vo svojich prísľuboch ešte ďalej, keď hovoril o anexii židovských enkláv v Hebrone a osady Kirjat Arba, ktorá leží východne od tohto predjordánskeho mesta. V nepokojnom Hebrone žije medzi približne 200.000 Palestínčanmi niekoľko stoviek židovských osadníkov.

Netanjahu v pondelok ráno poskytol rozhovor izraelskému armádnemu rozhlasu. Redaktor sa počas neho premiéra výslovne spýtal, či mieni anektovať aj osadu Kirjat Arba a židovskú enklávu v Hebrone. "Samozrejme. Budú súčasťou Izraela. Ale potrebujem mandát, aby som tento plán mohol zrealizovať," citoval Netanjahuove slová denník Jerusalem Post.

Izraelský premiér podľa vlastných slov už o svojich plánoch hovoril aj s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Ten podľa Netanjahua plánuje zverejniť svoj dlho pripravovaný mierový plán na urovnanie izraelsko-palestínskeho konfliktu už krátko po utorkových voľbách v Izraeli.

Viac o téme: Benjamin NetanjahuŽidovské osadyHebronIzraelský premiér
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu