Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Po silnom tajfúne Faxai je Tokio hore nohami: Bez elektriny takmer 80-tisíc domácností

Silný tajfún Faxai zasiahol priamo oblasť Tokia
Silný tajfún Faxai zasiahol priamo oblasť Tokia (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

TOKIO - Takmer 80.000 domácností vo východnom Japonsku je bez dodávok elektrickej energie. Výpadok spôsobil silný tajfún Faxai, ktorý túto oblasť zasiahol pred týždňom, informovala v pondelok agentúra AFP.

Miestne úrady v pondelok oznámili, že ich snahu o obnovenie dodávok brzdí nepretržitý dážď. Úrady vzhľadom na vývoj počasia opäť vydali nariadenie na evakuáciu obyvateľstva z oblastí, kde kvôli očakávaným intenzívnym zrážkam hrozia zosuvy pôdy. Tajfún Faxai sa tokijskou metropolitnou oblasťou prehnal minulý pondelok, pričom narušil dopravu a spôsobil materiálne škody a výpadky elektriny.

V dôsledku tajfúnu pozastavili prevádzku železníc i metra a tokijské letiská tiež zrušili lety. Faxai, ktorý sprevádzal silný vietor a prudký dážď, si podľa doterajších potvrdených informácií vyžiadal aj dve obete na životoch. Najmenej traja ďalší ľudia zomreli na prehriate organizmu v dôsledku horúčav, ktoré v regióne zavládli po prechode tajfúnu.

Úrady očakávajú, že situácia s dodávkami elektriny sa znormalizuje až okolo 27. septembra, pretože problémy sú najmä v ťažšie dostupných horských oblastiach. Časť domácností - asi 16.700 - je aj bez vody, pretože niekoľko čističiek odpadových vôd je bez elektriny. Úrady tam za pomoci armády posielajú cisterny s pitnou vodou.

Viac o téme: ElektrinaTokioTajfún Faxai
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu