Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prezidentka Čaputová na návšteve u Zelenskeho. Na Ukrajine ju privítali v tradičných krojoch
Zdielať na

Prezidentka Čaputová na návšteve u Zelenskeho. Na Ukrajine ju privítali v tradičných krojoch

KYJEV / Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok dopoludnia pristála na letisku Boryspil v Kyjeve, kde ju Ukrajinci privítali v tradičných krojoch chlebom a soľou. Prezidentka sa stretla s prezidentom Volodymyrom Zelenskym, s ktorým rokovala medzi štyrmi očami. Neskôr spolu absolvovali slávnostný obed i prehliadku čestnej stráže.

Popoludní čakal prezidentku pietny akt a uctí si aj obete hladomoru. S prezidentom Zelenskym hovorili o vzájomných vzťahoch Slovenska a Ukrajiny, dotkli sa aj situácie na východe Ukrajiny. Prezidentka ocenila najmä to, že sa prezidentovi podarilo upokojiť situáciu na kontaktnej líniu na Donbase. Na záver pozvala Čaputová ukrajinského prezidenta na návštevu Slovenska. 

Prezidentka tiež spomenula nedávnu ruských a ukrajinských väzňov, ktorú považuje za veľmi dôležitý signál. Hlavy štátov spolu hovorili aj vzájomnej spolupráci medzi štátmi. "Rozprávali sme sa o veľmi konkrétnych veciach, napríklad o letisku v Užhorode, o probléme na východnej hranici, pašeráctve," uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy