Peter Sagan - 16.09.2019 10:44

Sagan ladí správnu formu pred MS. V závere mu však chýbala energia

Zdroj: sita

Dianie v záverečnom okruhu veľkej kanadskej klasiky Grand Prix Cycliste de Montreal (291,6 km) režírovali dvaja Francúzi, do značnej miery im sekundoval Slovák, ale v cieli radostne zdvihol ruky nad hlavu Belgičan. Olympijský šampión Greg van Avermaet mal napokon najviac síl v preriedenej skupine favoritov vo finiši do kopca, kým Benoit Cosnefroy, Julian Alaphilippe a Peter Sagan vzdali boj o víťazstvo niekoľko desiatok metrov pred cieľom.

"Mám za sebou rok plný rôznych umiestnení, ale až doteraz mi chýbalo veľké víťazstvo na úrovni WorldTour. Som preto veľmi šťastný, že som zvíťazil práve na takomto náročnom profile. Finiš týchto pretekov mi presne vyhovoval," uviedol Greg van Avermaet v tlačovej správe organizátorov.

Skúsený 34-ročný Belgičan sa predtým naposledy tešil z triumfu v pretekoch elitnej série WorldTour v apríli 2017, keď ovládol monumentálnu klasiku Paríž-Roubaix. V nedeľu v Montreale vyťažil z toho, že viacerým favoritom v záverečnom ani 600 m dlhom stúpaní na Avenue du Parc došli sily. Platí to najmä o francúzskej dvojici Benoit Cosnefroy - Julian Alaphilippe, ktorí vyfučali v poslednom polkilometri. Rovnako aj o Petrovi Saganovi, ktorý vynaložil príliš veľa síl na to, aby zalepil dieru medzi skupinkou favoritov a francúzskou dvojicou v úniku. To sa mu aj napokon podarilo, ale pomohol tým viac súperom na čele s Van Avermaetom ako sebe. Alaphilippe skončil trinásty, Cosnefroy sedemnásty a Sagan očividne bez snahy o rýchly záver osemnásty. Bolo to posledné miesto spomedzi tých cyklistov, ktorí prišli v roztrhanej čelnej skupine do cieľa. Neúspešný obhajca triumfu spred roka Michael Matthews mal na 19. priečke už 50-sekundové manko.

Najväčšie kanadské cyklistické preteky v Québecu a Montreale sa tento rok uskutočnili po desiaty raz. Sagan sa na nich predstavil šiestykrát a po ročnej prestávke. V Québec City skončil na druhom mieste, v Montreale s vypusteným záverom osemnásty. Pre 29-ročného rodáka zo Žiliny to bola vydarená súčasť záverečnej prípravy na majstrovstvá sveta, ktoré sa uskutočnia koncom mesiaca v anglickom Yorkshire. Preteky s hromadným štartom mužskej kategórie elite prídu na rad v úplnom závere MS 29. septembra a slovenský trojnásobný majster sveta patrí medzi favoritov.