Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kolobežkár sa rovná chodec, tvrdí súčasná legislatíva. Od januára sa to ale mení, kolobežkári, zbystrite
Zdielať na

Kolobežkár sa rovná chodec, tvrdí súčasná legislatíva. Od januára sa to ale mení, kolobežkári, zbystrite

BRATISLAVA / Podľa jedných sú kolobežky na chodníkoch nebezpečné pre chodcov, podľa iných ich presunutie na cestu môže spôsobiť nebezpečné situácie s vážnymi následkami. Za porušenie platných pravidiel v každom prípade hrozí 100 eurová pokuta.

V dopoludňajších hodinách išiel 72-ročný muž po chodníku cez most SNP v Bratislave. Zozadu ho zrazila žena na kolobežke. Privolaní záchranári ho previezli na ďalšie ošetrenie do nemocnice. "Žena, ktorá ho zrazila, sa zmohla len na otázku: "Stalo sa vám niečo?" Následne bez ďalšieho záujmu o jeho stav odišla. Sanitku mu privolali až náhodní okoloidúci," uviedol príbuzný zrazeného muža. "Vec evidujeme ako priestupok proti bezpečnosti a plynulosti v cestnej premávke," uviedol policajný hovorca v Bratislave Michal Szeiff. 

Kolobežkár rovná sa chodec, tak to je podľa aktuálneho zákona. To znamená, že pre všetky osoby pohybujúce sa na kolobežke platia tie isté pravidlá ako pre chodcov. "Osoba, ktorá sa pohybuje po chodníku na kolobežke, smie používať pravú stranu chodníka, pričom nesmie ohroziť ani obmedziť ostatné osoby používajúce chodník," povedala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

V súčasnosti platný zákon nijako neobmedzuje rýchlosť akou sa môže kolobežkár pohybovať po chodníku. Je ale povinný sledovať situáciu v premávke a tomu prispôsobiť aj svoju jazdu. "Osobne si myslím, že je to v hlave, ak sa budem chovať ako chrapúň, tak sa mi to vráti a takisto, mnohí sú netolerantní," uviedol dopravný konzultant Maroš Palesch. "Hrozí pokuta 100 eur a v blokovom konaní 50 eur," povedala Bárdyová.

Od januára ale ministerstvo vnútra pripravilo zmenu zákona o cestnej premávke. Zahrnulo do nej aj vedenie kolobežky s pomocným motorčekom. "Po novom sa kolobežky s pomocným motorčekom, tak ako sú cyklisti v súčasnosti zaradia medzi nemotorových účastníkov cestnej premávky," uviedol hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

To znamená, že budú musieť jazdiť po ceste. Zároveň pre nich začnú platiť aj nové pravidlá, ako je napríklad používanie reflexných prvkov, ochrannej prilby či zákaz požívania alkoholu. "Tá novela zákona myslela aj na to, že áno, môžete jazdiť aj po chodníku, ale len rýchlosťou chôdze, čo je štyri až šesť km/h," povedal Palesch. 

Podľa dopravného konzultanta síce novela viac ochráni chodcov na chodníkoch. No zároveň na cesty, konkrétne na krajnicu presúva ďalších veľmi zraniteľných účastníkov premávky. Najväčšie obavy má z toho, či to kolobežkári ustoja. "Tie pravé krajnice sú v drvivej väčšine v katastrofálnom stave, takže tam oči na stopkách," uviedol Palesch. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy