Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pašerácky tunel prekvapil hraničiarov. Slúžiť mal na pašovanie cigariet
Zdielať na

Pašerácky tunel prekvapil hraničiarov. Slúžiť mal na pašovanie cigariet

VÝCHODNÁ HRANICA / Toto ešte nezažili ani hraničiari. Pri ukrajinskej hranici našli v tráve zamaskované plastové rúry - keď začali prehľadávať okolie a odstránili zeminu, našli pod zemou celé potrubie. Ťahalo sa z jednej strany hranice na druhú. Rúry mali potrubie ešte predĺžiť. Pašeráci si tadiaľ plánovali posúvať pomocou povrazov balíčky cigariet.

Pohraničná stráž Ukrajiny sa s niečím takým v tejto oblasti stretla prvýkrát. "Na mieste si hliadka si najprv všimla koniec rúry, ktorý bol dobre zamaskovaný," približuje hovorca ukrajinskej pohraničnej stráže Sergij Brovko. 

Potrubie v blízkosti hranice smerovalo z Ukrajiny do Rumunka. Touto trasou chceli dostať nelegálne cigarety ďalej do Európskej únie. Neďaleko potrubia bol ukrytý ďalší materiál, ktorý mal slúžiť zrejme na jeho dokončenie.

"Vedľa potrubia sme našli ďalšie rúry, ktoré páchatelia plánovali použiť na jeho predĺženie. Boli nájdené aj povrazy modrej a žltej farby v dĺžke 120 metrov. Pomocou nich chceli pašeráci ťahať cigarety z jednej strany hranice na druhú," vysvetľuje Sergij Brovko. 

Jedného z podozrivých už ukrajinská polícia zadržala

Za posledných osem mesiacov zaznamenali hraničiari na rumunsko-ukrajinskej hranici 190 prípadov, kedy sa pašeráci pokúsili nelegálne previezť cigarety do Európskej únie.

Od začiatku tohto roku odhalili colníci takmer 1 a pol milióna balení cigariet, čo je o tretinu viac ako za rovnaké obdobie vlani.

Pohraničnú stráž na ukrajinskej hranici prekvapili pašeráci na koňoch. Nezastavili ich ani varovné výstrely: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy