Ropa dnes výrazne dražie. Trhy reagujú na útoky v Saudskej Arábii

Ropa tankovanie
Ropa tankovanie

V reakcii na víkendové útoky na ropné zariadenia v Saudskej Arábii sa ceny ropy vyšplhali na najvyššiu úroveň za posledné 4 mesiace.

Útoky dronmi, ktoré spôsobili povstalci z Jemenu, vyradili takmer polovicu tamojšej ropnej produkcie.

Trhy na udalosť okamžite zareagovali a cena ropy Brent vzrástla o viac ako 10%. Aktuálne sa obchoduje na úrovni 66 USD/barel. Ropa WTI dražie o viac ako 8% na 59,30 USD/barel.

Ropné zariadenia Abkajk a Churajs v sobotu ráno zachvátil požiar po tom, ako ich zasiahli strely z bezpilotných lietadiel. Aj keď sa k zodpovednosti za útoky prihlásila jemenská povstalecká skupina húsiov, USA a Saudi z útokov podozrievajú Irán, ktorý účasť na nich poprel.

Je tak zrejmé, že sa situácia na Blízkom východe opäť vyostruje, čo dostáva ropu pod tlak.

Pripomeňme, že Saudská Arábia je najväčším exportérom ropy, pričom útoky zasiahli jedno z najdôležitejších miest. Abkajk je najvýznamnejším komplexom na spracovanie ropy na svete. Výpadok chce kráľovstvo vykryť čerpaním z ropných zásob spoločnosti Saudi Aramco.

Graf: Vývoj ceny ropy WTI

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre