europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä brexit a amazonské požiare

Prvému plenárnemu zasadnutiu po letnej prestávke bude dominovať brexit, hlasovanie o novej prezidentke Európskej centrálnej banky a lesné požiare v amazonskom pralese.

Brexit

V stredu budú poslanci rokovať s hlavným vyjednávačom pre brexit Michelom Barnierom o aktuálnej situácii v súvislosti s vystúpením Spojeného kráľovstva z EÚ. Počas ich spoločnej diskusie sa bude hovoriť o možných dopadoch brexitu bez dohody a podmienkach, za ktorých by parlament podporil jeho tretí odklad. V ten istý deň sa bude hlasovať aj o uznesení k tento téme.

Hlasovanie o prezidentke Európskej centrálnej banky

V utorok budú poslanci hlasovať o Christine Lagarde, ktorá by sa mala stať prvou ženou na čele Európskej centrálnej banky a nahradiť tak Taliana Maria Draghiho. Od roku 2011 bola riaditeľkou Medzinárodného menového fondu. V júli ju na túto pozíciu nominovali lídri členských štátov EÚ.

Požiare v amazonskom pralese

V utorok budú poslanci spoločne so zástupcami rady a komisie rokovať o lesných požiaroch, ktoré už niekoľko týždňov vyčíňajú v amazonskom pralese a akú pomoc by tu mohla poskytnúť EÚ. Tento rok bolo v tejto oblasti zničených už viac ako 900 tisíc hektárov lesov.

Výskum a Erasmus

V stredu sa bude hlasovať o navýšení rozpočtu pre európsky výskumný program Horizon 2020 (o 100 miliónov eur) a Erasmus (o 20 miliónov eur).

Viac..  Rozšírenie a reforma EÚ: Poslanci žiadajú odvážne rozhodnutia

Ďalšie veci na programe

Predseda Európskeho parlamentu spoločne s predsedami politických skupín (Tzv. Konferencia predsedov) vo štvrtok rozhodnú o presnom harmonograme vypočúvaní jednotlivých kandidátov na eurokomisárov. Tieto verejné vypočutia sa budú konať od 30. septembra do 8. októbra. Hlasovanie o novej komisii ako celku je naplánované na 23. októbra v Štrasburgu.

V ten istý deň budú vyhlásení nominanti na Sacharovovu cenu za slobodu myslenia 2019. Poslanci budú môcť svoje nominácie podávať do dvanástej hodiny. Minulý rok toto ocenenie získal ukrajinský filmový režisér Oleg Sencov, ktorý bol nedávno prepustený z väzenia.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices