Ruský prezident Vladimír Putin navštívil Dagestan

NETKY.SK • 13 September 2019, 10:40 • 2 min
Ruský prezident Vladimír Putin navštívil Dagestan

DAGESTAN - Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin si uctil pamiatku a položil kvety na pamätník civilistom Botlikhskoho okresu, ktorí sa ako prví postavili pred dvadsiatimi rokmi do cesty medzinárodným ozbrojeným skupinám, a prišli tak o život.

slovakia

left justify in out

Prezident Ruska pripomenul udalosti z roku 1999 a zdôraznil, že vtedy bolo dôležite pre celé Rusko, aby sa ukázalo, že ľudia sú proti medzinárodnému terorizmu."To bolo to hlavné, čo ste urobili. Bola to zásluha tých, ktorí sa postavili proti ozbrojeným militantom", zdôraznil Putin a dodal, že odvtedy bolo v Dagestane vybudovaných 2 000 mešít a militanti, ktorí šírili nepokoje, zločiny rôzneho druhu a schovávali sa za zástavou islamu, by "nikdy také niečo nepostavili. "Vedia len zabíjať“, vyjadril sa Putin.

 

Na žiadosť ruskéhoprezidenta si opolčenci pripomenuli udalosti z tohto obdobia. "Ženy kopali priekopy....Vytvorili sme jednotky a viedli ich. Proti militantom stála celá dedina. Putinov príchod podľa nich vtedy všetkým dodal odvahu. "Ďakujeme, že ste prišli a ďakujeme za vašu podporu", povedali srdečne prezidentovi. "Radi vás vidíme, 20 rokov sme čakali na vašu návštevu. Sme na vás hrdí a vieme, že naše Rusko je pozdvihnuté na takú vysokú úroveň od 90 rokov najmä vďaka Vám."

 

Účastníci rozhovorov tiež rozprávali ako sa Botlich zmenil a ďakovali za podporu. Prezident sľúbil, že republika a okres sa budú naďalej rozvíjať, a to aj zo zdravotného hľadiska. "Pre nás je dôležite Vaše zdravie Vladimír Vladimírovič," odpovedal jeden z opolčencev.

 

Udalosti z roku 1999

7. augusta ozbrojené sily pod velením Šamiľa Basajeva a Khattaba zaútočili z územia Čečenska. Prvý sa ozbrojeným zložkám postavili miestni obyvatelia. Do polovice septembra sa im podarilo vyhnať militantov zo svojho územia, potom sa na Severnom Kaukaze začala rozsiahla operácia. Počas nepriateľských akcií v roku 1999 bolo zabitých 226 vojenských pracovníkov, 53 zamestnancov orgánov vnútorných záležitostí, 25 opolčencov a 108 civilistov.        




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies