Drobní podnikatelia od budúceho roka ušetria na daniach
16.9.2019 00:00
akt. 08.09.2020 05:30

Drobní podnikatelia od budúceho roka ušetria na daniach

Zdroj: TASR
Uložiť článok
Parlament schválil novelu zákona o dani z príjmov, ako aj účtovníctva. Vďaka viacerým zmenám niektorí daňovníci si môžu výraznejšie polepšiť.

Od roku 2020 vznikne nová kategória podnikateľov, a to mikrodaňovník. Kto sa do tejto skupiny zaradí, bude platiť oveľa výhodnejšie dane ako doteraz. Štatút mikrodaňovníka dostanú tí podnikatelia či živnostníci, ktorých ročné príjmy nepresiahnu sumu 49 790 eur.

Títo drobní biznismeni získajú predovšetkým výhodnejšie odpisy majetku alebo väčšiu voľnosť pri daňovej strate.

„Na základe analýzy zjednodušenia výpočtu základu dane pre malé a stredné podniky sa zavádzajú atraktívnejšie podmienky na odpočet daňovej straty. Dochádza k zrušeniu rovnomernosti odpočtu daňovej straty a k predĺženiu lehoty na jej odpočet,“ uviedlo ministerstvo financií.

Ako si sami určia

Drobní podnikatelia si tak budú môcť určiť výšku daňových odpisov. Pokiaľ sa rozhodnú odpísať automobil vo svojom majetku v prvom alebo druhom roku, môžu tak urobiť. Už ho nebudú musieť odpisovať povinne štyri roky ako doteraz. Tým pádom si dokážu výraznejšie znížiť daňový základ.

Vďaka novelám sa zvýši hranica na platenie preddavkov u fyzických aj právnických osôb z 2500 na 5000 eur.

Podľa rezortu financií sa zároveň výrazným spôsobom zjednodušuje výpočet poslednej známej daňovej povinnosti, od ktorej závisí povinnosť platenia preddavkov, pričom táto sa bude počítať výlučne zo základu dane z príjmov z podnikania alebo z inej samostatne zárobkovej činnosti zníženej o daňovú stratu.

Veda a výskum

Okrem toho parlament odklepol aj viacero opatrení v rámci znižovania byrokracie. Napríklad sa zruší povinnosť pre zamestnanca každoročne do konca januára podpisovať vyhlásenie na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka a daňového bonusu.

Štát rovnako tak podporil investície do vedy a výskumu. Slovensko v tomto ukazovateli výrazne zaostáva za zvyškom Európy. Vláda preto zvýšila odpočty výdavkov na výskum a vývoj. Kým doteraz si mohli firmy uplatňovať odpočet v objeme 100 percent, v budúcom roku sa limit zvýši až na 200 percent.

Podpora elektromobilov

Bokom nezostanú ani elektromobily. V súčasnosti môžu podnikatelia a firmy odpisovať takéto vozidlá štyri roky rovnako ako bežné osobné automobily. Po novom sa lehota odpisovania elektroáut skráti na dva roky.

Ďalšou novinkou, ktorú prináša novela zákona, je podpora elektromobility. V reakcii na znižovanie environmentálnej záťaže a v súlade s Akčným plánom rozvoja elektromobility v SR sa zavádza osobitná odpisová skupina na elektromobily.

„Cieľom je zvýšiť motiváciu podnikateľského sektora na obstaranie elektromobilu v rámci podpory nízkoemisnej, respektíve bezemisnej, formy dopravy,“ skonštatovalo ministerstvo financií.

Sťahovanie za prácou

V neposlednom rade poslanci schválili aj vyšší príspevok na ubytovanie. Ten by mal podporiť mobilitu pracovnej sily a motivovať tak ľudí bez práce, aby si ju hľadali aj mimo svojho regiónu.

Od budúceho roka bude môcť zamestnávateľ prispieť svojim zamestnancom na ubytovanie až 100 eurami. Tento príspevok si potom firma bude môcť uplatniť ako daňový výdavok a zároveň bude nezdaniteľným príjmom pre zamestnanca.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.