Trend je tvoj priateľ: Ako ho určiť a obchodovať?

Takmer všetci autori, ktorí sa venujú technickej analýze, odporúčajú obchodovať s trendom. Väčšina začiatočníkov ale robí častú chybu, keď sa snažia identifikovať otočenie trendu a so svojou pozíciou vstupujú proti trhu. Ich strata sa postupne prehlbuje, nevedia čo robiť a prichádzajú o veľké množstvo peňazí.

Skúsení obchodníci majú pravdu, keď tvrdia, že „trend je priateľ“. Toto je dôležité tvrdenie, ktoré si treba pripomenúť, keď ste v pokušení predávať na maximách.

Čo je to trend a ako ho používať?

V knihách je trend definovaný ako sekvencia maxím a minim. Keď hovoríme o rastúcom trende, znamená to, že každé ďalšie maximum je vyššie ako predchádzajúce a každé ďalšie minimum je vyššie než to predošlé. Iba v takomto prípade môžeme predpokladať, že ide o rastúci trend a môžeme vstupovať na buy.

Klesajúci trend

Na druhej strane, ak vidíme, že každé ďalšie minimum je nižšie ako predošlé a taktiež každé ďalšie maximum je nižšie ako to predchádzajúce, trend je klesajúci. V takomto prípade by sme mali hľadať vhodný signál na vstup do SELL pozície.

A potom tu máme tretiu situáciu, kedy maximá a minimá zostávajú na približne rovnakej úrovni. Vtedy hovoríme o bočnom trende. Toto sa páči začínajúcim obchodníkom, ktorí priemerujú svoje pozície. Pokiaľ budú mať šťastie, trh spraví pohyb naspäť a oni nakoniec uzatvoria obchody so ziskom. Naopak, v trende si obchodník zriedkavo pomôže s priemerovaním pozícií.

Špecifiká obchodovania s trendom

Skúsení obchodníci si trend zvyčajne definujú na dlhšom časovom rámci, napríklad na dennom grafe. Potom prechádzajú na menší timeframe, aby vyhľadali signál pre vstup do tohto trendu.

V prípade harmonických patternov sa zdôrazňuje význam trendu a signály v rámci neho. Je zaujímavé, že autori metódy pôvodne navrhovali obchodovanie akýmkoľvek smerom, bez ohľadu na trend. Neskôr sa však zamerali na hľadanie patternov v rámci trendu, ktorý sa pravdepodobne na trhu vytvára.

Obchodovanie s trendom v praxi

Zoberme si denný timeframe finančného nástroje a aby sme lepšie rozpoznali trend, pridajme si do grafu dva kĺzavé priemery. Ak priemery smerujú nahor a cena rastie, potom je trend rastúci. Následne skúste prejsť na nižší timeframe a využite reverznú formáciu pre vstup do longu. Takýmito formáciami môže byť hlava/ramená, dvojité dno a dokonca aj vlny Wolfe Waves, ale iba tie, ktoré signalizujú nákup.

Na zvýšenie kvality signálov môžete použiť myšlienku Alexandra Eldera: Ten navrhuje, aby trader vstupoval na buy vtedy, keď cena vstúpi do oblasti medzi dvoma kĺzavými priemermi. Finančné riziko v tejto oblasti je veľmi nízke, pretože obchodník sa snaží vstúpiť na trh v okamihu ukončenia korekcie, ale nie na samom vrchole, kde je riziko poklesu ceny veľmi vysoké.

Napríklad v dennom časovom rámci AUD/USD sme mohli vidieť niekoľko takýchto zón medzi kĺzavými priemermi, od ktorých sa cena odrazila a začala klesať. Neboli to len odplaty, ale pokračovanie súčasného trendu so silným poklesom.

Stratégie obchodovania s trendom

Takýchto stratégií je mnoho. Hlavnou úlohou obchodníka, ktorý je pripravený obchodovať s trendom, je určenie tohto trendu. A najjednoduchším nástrojom sú v tomto prípade kĺzavé priemery.

Po ich aplikovaní do grafu je celkom ľahké zistiť, kam sa trh pohybuje. V príklade s párom AUD/USD v momente posledného rastu sa na H4 vytvorila medvedia Wolf Wawe, ktorá cenu opäť poslala dole.

Ak obchodník nedôveruje grafickým formáciám, môže použiť akýkoľvek oscilátor, napríklad RSI, Stochastic lebo super-populárny indikátor MACD . Ak namiesto grafických formácií pridáme RSI, budeme hľadať testy úrovne 70; iba v takýchto okamihoch sa môžeme pokúsiť predať. Signály na kúpu, ktoré sú pod úrovňou 30, sa ignorujú. Ako vidíme nižšie, posledné tri signály boli naplnené.

Podobné signály možno vyhľadať aj na indikátore MACD; tu je dôležité počkať na najsilnejší signál – divergenciu.

Kĺzavé priemery na dennom grafe klesajú, takže v prípade H4 alebo H1 hľadáme iba signály na SELL.

Záver

Stratégia obchodovania s trendom je z dlhodobého hľadiska jednou z najziskovejších a najzaujímavejších, pokiaľ  je obchodník schopný držať pozície čo najdlhšie. Takýto prístup si vyžaduje psychologickú pripravenosť.

Samozrejme, existujú určité nevýhody: takéto signály na dennom timeframe sa budú tvoriť zriedkavo a budete musieť skombinovať niekoľko časových rámcov pre lepšie vyhľadávanie signálov spolu s hlavným trendom.

Začiatočníci nie sú pripravení nasledovať trh, snažia sa zvrátiť súčasný trend; niekedy sa im to podarí, nemali by sme však zabúdať, že trend je náš priateľ a obchodovanie s ním je lepšie. Nie je však také dôležité chytiť začiatok trendu; môžete vstúpiť aj v strede, no ak máte nejaké pochybnosti, radšej zostaňte mimo trhu. Ako povedal Bill Wolfe vo svojej knihe o vlnách Wolfe Waves, „určite sa objaví vhodná situácia, musíte však na ňu počkať a vyhnúť sa zbytočným stratám času na nejasných pozíciách.“

Autorom je spoločnosť Robomarkets.cz

◉ Licencovaný európsky broker

◉ Prístup na najväčšie finančné trhy

◉ Viac než 12.000 akcií, indexov a ETF


xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre