Dobré noviny
Žene sa do domu nasťahovalo 60-tisíc včiel a ona si to ani nevšimla. Takéto niečo ste ešte nevideli
Tímea Gurová
Tímea Gurová

Žene sa do domu nasťahovalo 60-tisíc včiel a ona si to ani nevšimla. Takéto niečo ste ešte nevideli

V strope rodinného domu si včely vytvorili 2 a pol metrový úľ.
V strope rodinného domu si včely vytvorili 2 a pol metrový úľ. — Foto: FB Brisbane Backyard Bees

Včelár z úľa v rodinnom dome získal 50 kilogramov medu. Včely preniesol k sebe domov, kým nebudú pripravené premiestniť sa na nové miesto.

BRISBANE 15. septembra – Obyvateľka austrálskeho Brisbane ani netušila, čo sa skrýva v strope jej rodinného domu. V jeho okolí si všimla viac včiel ako zvyčajne a privolaný včelár Paul Wood ju svojím zistením priviedol do rozpakov.

Až 60-tisíc včiel sa usídlilo priamo v jej rodinnom dome. Wood spod stropu získal 50 kilogramov medu. Úľ mal dĺžku až 2 a pol metra.

„Je to vždy neuveriteľný pocit, keď stiahneme vrstvu a vidíme, akú fantastickú prácu včely odviedli pri stavbe úľa,“ hovorí Paul Wood pre Brisbane Times. Tvrdí, že je niekedy škoda úle len tak zničiť.

Pri hľadaní úľa musel použiť aj termálnu kameru. Akonáhle si včelia kráľovná nájde nové miesto, včelí roj ju nasleduje. Úlohou včelára je hniezdo z nežiaduceho miesta odstrániť a na čas uschovať u seba doma, kým nebude vhodný čas na opätovné umiestnenie.

Chýbajú im stromy

Polovicu z 50 kilogramov medu nechal prvým majiteľom úľa. Paul Wood sa na nedostatok práce v Brisbane nemôže sťažovať. Včely sa totiž do ľudských príbytkov sťahujú čoraz častejšie a znova za to môže len človek.

„Na jar, keď sa včely roja, kráľovná a polovica robotníc opúšťa úľ, aby si našli nové miesto na život. Hľadajú pekné dutiny, v ktorých by roj mohol žiť, a keďže sme nenechali veľa dutých stromov, uchyľujú sa v múroch domov,“ vysvetľuje Wood.

Nejde o rekord

Prekvapujúco však nejde o najväčší nález v ľudskom príbytku, ktorý za svoju kariéru našiel. Z toho najväčšieho vybral až sto kilogramov medu.    

Už ste čítali?