Najlepšou univerzitou sveta je aj naďalej Oxford, prvenstvo obhájil už štvrtý raz v rade

NETKY.SK • 12 September 2019, 16:20 • 2 min
Najlepšou univerzitou sveta je aj naďalej Oxford, prvenstvo obhájil už štvrtý raz v rade

LONDÝN - Podľa výsledkov hodnotenia prestížnej spoločnosti Times Higher Education (THE) sa najlepšou univerzitou stal Oxford. Zaujímavosťou je, že aj napriek tomu, že si prvé miesto dokázala univerzita postrážiť už štvrtý raz po sebe, tak britské univerzity v rebríčku už dlhodobo klesajú. Dobiehajú ich najmä čínske, nemecké či austrálske vysoké školy.

slovakia

left justify in out

Pokiaľ ide o univerzity v našej krajine, tak v prvej tisícke sa bohužiaľ neumiestnila ani jedna. THE zverejnila tento rebríček podľa svetového meradla počas včerajších hodín. Na druhom mieste sa umiestnila Kalifornská technická univerzita, pred tretím Cambridgeom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa 정인용 (@inyong_jeong_),

 

Z vysokých škôl v krajinách susediacich so Slovenskom mala najlepšie hodnotenie (134. miesto) Viedenská univerzita. Karlova univerzita v Prahe a Semmelweisova univerzita v Budapešti sa prepracovali do piatej stovky. Jagelovská univerzita v Krakove je v siedmej až ôsmej stovke.

Z hľadiska jednotlivých krajín majú v top 200 najviac zástupcov Spojené štáty (60). Nasleduje Británia s 28 univerzitami a Nemecko s 23.

 

 

Z analýzy spoločnosti THE vyplýva, že britské univerzity čelia v celkovom hodnotení, aj napriek opakovanému prvenstvu Oxfordskej univerzity, dlhodobému poklesu. Ten je spôsobený najmä zmenšujúcimi sa investíciami britského verejného sektoru do vzdelávacieho systému v porovnaní s inými regiónmi sveta. Ešte v roku 2016 sa v rebríčku 200 najlepších univerzít sveta umiestnilo 34 britských vysokých škôl oproti 28 v tomto roku. Až 26 britských univerzít pritom počas sledovaného obdobia v hodnotení kleslo, pričom tento trend nesúvisel podľa THE nutne s poklesom ich kvality, ale skôr s rýchlejšie rastúcou kvalitou univerzít v iných krajinách.

 

img

 

Stephen Conway, riaditeľ oddelenia výskumu na Oxfordskej univerzite, taktiež za týmto trendom podľa THE vidí najmä klesajúce výdavky Spojeného kráľovstva na vedu a výskum. "Celkový príspevok z britských verejných zdrojov pre univerzity v porovnaní s ich nákladmi na vedu a výskum klesol, zatiaľ čo iné časti sveta investujú do vedy a inovácií", uviedol Conway. 

 

img

 

Simon Marginson, riaditeľ oxfordského Centra pre globálne vysoké školstvo, poukázal na to, že britské univerzity dlho čerpali z tradícií, silnej akademickej kultúry a z britskej globálnej minulosti. Tieto faktory však podľa jeho názoru sami o sebe nedokážu zachovať večne. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies