2019-09-15 09:50:00
Benzina na Slovensku
Benzina na Slovensku
Zdroj: jh

Prvá Benzina je v Malackách. Ďalšie budú nasledovať ešte tento rok

Značka, ktorú poznáme z minulosti sa po 15 rokoch vrátila na Slovensko. Po Malackách pribudne ďalších sedem.

Poľská petrochemická spoločnosť PKN Orlen prevádzkuje čerpacie stanice v Nemecku, Poľsku, Litve a v Česku. V Česku prevádzkuje aj rafinériu Unipetrol.

Čerpacie stanice pod historicky silným menom Benzina tvoria najväčšiu sieť čerpacích staníc v Česku. Benzina sa v apríli vrátila na Slovensko prostredníctvom čerpačky v Malackách. Tento týždeň prišlo k oficiálnemu otvoreniu a zároveň oznámeniu ďalších plánov Orlenu s Benzinou na Slovensku. Orlen plánuje ďalších sedem pobočiek v blízkosti významných miest a hlavných ťahov. Do budúcna chce na Slovensku vo veľkom expandovať a stať sa jedným z najväčších hráčov na trhu.

Sila historického mena Benzina s moderným konceptom čerpačiek s vlastnými palivami a občerstvením by v tom mala pomôcť. Benzina by mala v blízkej budúcnosti pribudnúť na priechode Strečno, pri Trnave v Šenkviciach, pri Zlatých Moravciach, pri Nových Zámkoch v Šuranoch, v Lužiankach pri Nitre, neďaleko Dunajskej Stredy, či v Senci.

Zdroj: jh

Skupina ORLEN je pripravená uviesť na slovenský trh sedem nových čerpacích staníc. Čaká len na rozhodnutie Slovenského protimonopolného úradu.

Je to ďalší krok k rozšíreniu jej obchodnej prítomnosti na tomto území, na ktorom sa už spoločnosť nachádza ako významný veľkoobchodný dodávateľ pohonných hmôt. Keďže PKN ORLEN vníma Slovensko ako sľubný maloobchodný trh, plánované investície budú mať dlhodobý charakter.

Zdroj: jh

Na Slovensku sme si vybudovali silné postavenie na veľkoobchodnom trhu s palivami. Predáva sa tu viac ako 30 rafinérskych a petrochemických výrobkov vyrobených skupinou ORLEN. Naše dlhoročné skúsenosti v podnikaní a dobrá znalosť slovenského trhu, poskytujú pevný základ pre budovanie maloobchodných kapacít. Začíname s niekoľkými miestami, no našou ambíciou na ďalšie dva až tri roky je stať jedným z kľúčových prevádzkovateľov čerpacích staníc.

Maloobchodná sieť, ktorú chceme na Slovensku vybudovať, bude mať dlhodobý charakter a bude predstavovať významný odrazový mostík pre expanziu skupiny ORLEN v strednej Európe,“ hovorí Daniel Obajtek, predseda predstavenstva PKN ORLEN.

Zdroj: jh

Slovensko je piatou krajinou po Poľsku, Českej republike, Nemecku a Litve, kde skupina ORLEN prevádzkuje svoje maloobchodné aktivity. Od prvého polroka roku 2019 funguje na slovenskom trhu prvá čerpacia stanica značky Benzina. Tento pilotný projekt plní svoje obchodné ciele. Nové čerpacie stanice vzniknú v priestoroch prevzatých od jedného súkromného prevádzkovateľa a budú renovované tak, aby poskytovali vynikajúci zákaznícky servis ako aj široký výber nepalivových výrobkov. Nové čerpacie stanice v rámci slovenského maloobchodného reťazca skupiny ORLEN budú uvedené do prevádzky v priebehu nasledujúcich týždňov. Transakcia je podmienená potvrdením od Slovenského protimonopolného úradu. Na slovenskom trhu je v súčasnosti približne 900 čerpacích staníc, a takmer polovicu z nich spravujú traja najväčší operátori.

Slovenská súčasť reťazca skupiny ORLEN bude z hľadiska ponuky produktov a štandardu služieb na rovnakej úrovni ako jeho český náprotivok. Čerpacie stanice ponúknu širokú škálu vlastných palív EFECTA a VERVA, ako aj potravín a nápojov podávaných v rámci bistro konceptu Stop Cafe. Nepalivové produkty distribuované v slovenskej sieti budú pochádzať od miestnych, ako aj poľských a českých výrobcov.

Zdroj: jh

Spočiatku sme sa zamerali na rokovania o prenájme alebo prevzatí existujúcich staníc, no v budúcnosti môžeme tiež realizovať projekty na zelenej lúke vrátane samoobslužných staníc. Stanovili sme si, že desať čerpacích staníc na Slovensku je do konca tohto roka dosiahnuteľným cieľom a sme na dobrej ceste. Kľúčovým určujúcim faktorom expanzívneho tempa bude udržanie nášho obchodného modelu,“ vysvetľuje Tomasz Wiatrak, predseda predstavenstva Unipetrolu, českej dcérskej spoločnosti skupiny ORLEN. Prieskumy realizované medzi slovenskými motoristami ukazujú, že 69 % z nich má záujem o služby staníc značky Benzina.

Benzina je po 15 rokoch opäť na Slovensku. Značka vznikla vo vtedajšom Československu už v roku 1953. Po roku 1989 bola spoločnosť Benzina na Slovensku privatizovaná. Teraz sa vracia na Slovensko ako líder českého trhu, kde skupina ORLEN pod touto značkou prevádzkuje 413 čerpacích staníc a má takmer 24% podiel na maloobchodnom predaji pohonných hmôt. Benzina je súčasťou skupiny Unipetrol a prevádzkuje najväčšiu sieť čerpacích staníc v Českej republike. Je to značka, ktorá spája tradíciu s modernými trendmi a ponúka zákazníkom kvalitné palivá a služby.

Okrem palív EFECTA s čistiacimi vlastnosťami ponúka Benzina aj prémiové palivá VERVA a vo svojich predajniach Stop Cafe širokú škálu potravín a nápojov. Od októbra 2018 je možné platby za palivo nakupované na čerpacích staniciach Benzina uskutočňovať priamo na na tankovacích stojanoch pomocou mobilnej aplikácie Benzina Platby. Reťazec má tiež rýchle nabíjacie miesta pre elektrické vozidlá.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Orlen

Komentáre k článku


Stream naživo