Foto: Alexandar Vujadinovic [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Najvyššia hora Švédska stratila svoj titul.

Klimatické zmeny sa nás dotýkajú stále viac. Letá sú čoraz viac horúcejšie a zimy miernejšie. Dôkazom ich negatívneho vplyvu na prírodu je aj Kebnekaise, najvyšší vrch Švédska. Ten má dva vrcholy, jeden severný, ktorý je skalný a druhý južný, ktorý je tvorený ľadovcom. A práve ten južný je, resp. bol vyšší a teda aj najvyšší vrch Švédska. Avšak nové merania ukazujú, že o tento titul prišiel. Správu prináša CNN

Južný vrch Kebnekaise má momentálnu výšku 2 095,6 metroch, čo je doposiaľ najnižšia nameraná hodnota od roku 1880. Severný vrch má výšku 2096,8 metra čím sa stal o 1,2 metra vyšším.

Foto: Johan Schagerström [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Prvýkrát od roku 1880 môžeme s istotou povedať, že je južný vrchol je nižší ako ako severný,“ povedal pre CNN Gunhild Ninis Rosqvist, profesor geografie Štokholmskej univerzity, ktorý každý rok meria vrchol. „Zmerali sme ho na konci obdobia topenia, 3. septembra, pomocou technológie GPS s chybovosťou iba niekoľko centimetrov.

V priebehu posledných 50 rokov sa výška južného vrchu znížila o alarmujúcich 24 metrov oznámil profesor a dodal, že posledných 10 rokov bola miera topenia až 1 meter ročne.

Foto: SiriusA [Public domain], via Wikimedia Commons
Pravdou je, že výška južného vrchu sa v priebehu roka mení. V zime narastá a a počas teplých letných dní zase klesá. No doteraz nikdy neklesol tak, aby bol nižší ako severný svah. Novým najvyšším vrchom Švédska a Laponska sa tak stal severný vrch Kebnekaise.

To, čo sa deje na Kebnekaise sa deje všade. A to nielen v Škandinávii ale napríklad aj v Alpách. To predstavuje problém aj v tom, že sa takto znižuje množstvo vody, ktoré následne slúži pre zvieratá. V budúcnosti pravdepodobne utrpí aj cestovný ruch, keďže nebude dostatok snehu pre lyžiarov. Vyhliadky sú teda čoraz pesimistickejšie.

Uložiť článok

Najnovšie články