Prichádza zmena, od roku 2020 sa bude o dávku v nezamestnanosti žiadať aj takto

NETKY.SK • 5 September 2019, 13:11 • 2 min
Prichádza zmena, od roku 2020 sa bude o dávku v nezamestnanosti žiadať aj takto

BRATISLAVA - Od 1. júla 2020 už budú môcť ľudia požiadať o dávku v nezamestnanosti nielen v Sociálnej poisťovni (SP), ale aj na úradoch práce.

slovakia

left justify in out

Nebudú tak musieť navštíviť oba úrady ako doteraz, ale ušetria si čas i námahu a vybavia si podanie žiadosti o dávku na jednom mieste. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú v júni schválil parlament.

 

Sociálna poisťovňa i úrady práce sa v súčasnosti pripravujú na zapracovanie tejto novinky do praxe, predovšetkým v oblasti prepojenia svojich informačných systémov a výmeny údajov. "V súčasnosti občan najskôr navštívi príslušný úrad práce a prihlási sa tam do evidencie uchádzačov o zamestnanie, o čom mu úrad vystaví potvrdenie. Následne navštívi pobočku SP a v nej si podá žiadosť o dávku v nezamestnanosti, ku ktorej predkladá potvrdenie úradu práce," vysvetľuje SP.

 

img

 

Od leta budúceho roka už bude možné uplatniť si nárok na dávku v nezamestnanosti spoločne so žiadosťou o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie priamo na úrade práce. Údaje v žiadosti potom úrad práce bezodkladne po zaradení občana do evidencie uchádzačov o zamestnanie poskytne SP elektronicky.

 

Kontakt žiadateľa o dávku s poisťovňou tak už nebude potrebný, až na výnimky, ak napríklad pracoval aj v zahraničí, alebo ak sa zistí nejednoznačnosť poskytnutých údajov. "Údaje o dobách poistenia v nezamestnanosti získaných na Slovensku a vymeriavacích základoch bude Sociálna poisťovňa tak ako doteraz čerpať zo svojich registrov. Po posúdení nároku na dávku v nezamestnanosti vydá rozhodnutie a v prípade priznania dávku žiadateľovi vyplatí," informovala SP.

 

img

 

Podmienky na získanie dávky v nezamestnanosti zo Sociálnej poisťovne sa nemenia. Žiadateľ naďalej musí okrem iného splniť dve základné podmienky, a to byť zaradený do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce a byť poistený v nezamestnanosti najmenej 730 dní z posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies