Čítať, pozerať či počúvať rozprávky? Čo je pre DETSKÝ MOZOG najlepšie?

Michaela Klamová | 15. september 2019
Čítať, pozerať či počúvať rozprávky? Čo je pre DETSKÝ MOZOG najlepšie?

Vedci testovali reakcie skupiny detí vo veku od 3 do 5 rokov prostredníctvom funkčnej magnetickej rezonancie.

Audio, kniha či video?

Pri audiorozprávke malo najviac práce jazykové centrum, vizuálne zaostávalo. Mozog sa musel snažiť o čosi viac, aby chápal príbeh rozprávky. Vedci to vysvetľujú tým, že deti v tomto veku ešte nevideli toľko vecí a pri opise niečoho, čo nepoznajú a nevidia, sa musia viac zaoberať dešifrovaním toho, čo to je. 

citanie knih

Pri obrázkových knižkách boli obe centrá rovnomerne prepojené a fungovali tak, ako by mali. Obrázok pomôže deťom ako inšpirácia, ktorá rozhýbe ich predstavivosť pri počúvaní príbehu. Videorozprávky poskytovali podľa vedcov mozgu až príliš veľa informácií a jednotlivé časti mozgu neboli spolu prepojené. Na to, aby dieťa vedelo všetky tieto podnety správne spracovávať, potrebuje ešte čas. 

E-kniha nemá takú silu ako klasická

Pozitíva čítania obrázkových knižiek vyzdvihuje aj iná štúdia – tá porovnávala čítanie klasických papierových kníh, elektronických a interaktívnych elektronických kníh. Pri obyčajných knižkách bola interakcia a spolupráca rodičov s deťmi podstatne väčšia ako pri e-bookoch. Spomeňte si preto, keď budete najbližšie s vaším drobcom čítať knihy, že nekrátite iba čas, ale podporujete aj vývoj jeho mozgu a budujete spoločný vzťah.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: