Každý z nás má občas zlý deň, pričom niekedy stačí veľmi málo na to, aby sa človek nechal uniesť a začal svoju podráždenú náladu prenášať agresívnou jazdou na všetkých účastníkov premávky. Staré dobré pravidlo totiž znie, nikdy nesadajte za volant, pokiaľ ste podráždený a neviete zvládať hnev. Samozrejme nie vždy sa tak dá urobiť, no uvedomte si, že ostatní účastníci cestnej premávky vo väčšine prípadov nemôžu za vašu zlú náladu.

Možno sa ale rozhodnete, vyliať si svoj hnev na šoférovi ktorý ide pomaly tak, že ho predbehnete a začnete prudko brzdiť. V tej chvíli už môže byť neskoro, no ešte pred tým by ste sa mali zamyslieť nad tým, či by takáto situácia bola príjemná vám. Okrem toho že je vybrzďovanie pre šoféra stresujúce, je aj veľmi nebezpečné, hlavne ak natrafíte na neskúseného vodiča, ktorý ani nestihne zareagovať na vaše brzdenie.

Pozor! Týmto štýlom jazdy ohrozujete nie len posádku vozidla za vami, ale aj tú vašu. Za vybrzďovanie iných vozidiel a účastníkov cestnej premávky hrozí 60 až 100 eurová pokuta, no pokiaľ dôjde k nehode, zraneniam alebo úmrtiu, môže si vinník posedieť aj niekoľko rokov za mrežami. Čo však robiť ak vás pred vami idúce vozilo blokuje prudkým brzdením? Dá sa vôbec prispôsobiť štýl jazdy, keď vás niekto začne vybrzďovať? Máte 3 možnosti, ako zostať v bezpečí.

1. Predvídajte

Základom je udržiavať dostatočný odstup od brzdiaceho vozidla. Myslite na to, čo by mohol agresívny šofér pred vami spraviť. Pokiaľ sa rozhodne vybrzdiť vaše vozidlo, obvykle to začína prvotným zabrzdením a následným rozbehnutím, kedy si už myslíte, že agresora už tento nebezpečný manéver omrzel. Avšak ihneď na to, ako zrýchlite aj vy, príde ďalšie, oveľa nebezpečnejšie brzdenie. V tejto situácii by ste mali sledovať situáciu za sebou a ak je to možné, zatlačiť na brzdový pedál plnou silou.

2. Vyhýbajte sa

Pokiaľ auto pred vami zabrzdí a vy ste presvedčený o tom, že nestihnete dobrzdiť, pokúste sa vyhnúť. Pozor! Táto možnosť platí len v prípade, ak je cesta dostatočne široká. V žiadnom prípade nestrhávajte volant do protismeru, pokiaľ nemáte prehľad o ostatných vozidlách na ceste. Mohli by ste tak spôsobiť vážnu nehodu a agresor, ktorý vás vybrzdil by mohol medzitým utiecť bez následkov.

3. Nabúrajte

Ak žiadna s predošlých možností nepripadá do úvahy, jednoducho nabúrajte. Ide o lepší variant, ako keby ste mali strhnúť auto napríklad do stromu či priekopy, kde by sa otočilo na strechu. Pred kolíziou sa však snažte čo najviac brzdiť a trafiť auto rovnomerne, aby celý náraz, prípadne aspoň väčšinu nárazu, pohltili deformačné zóny vozidla.

Ako poisťovni dokázať že som bol vybrzdený?

Ilustračná snímka
Zdroj: Dreamstime

V prvom rade zavolajte policajtov, aby celú nehodu zaznamenali. Vo väčšine prípadov sa vinník snaží utiecť a tak by ste si mali zapamätať evidenčné číslo vozidla. Pokiaľ agresor odíde z miesta nehody, bude ho môcť polícia vystopovať podľa ŠPZ. Najlepším dôkazom sú svedkovia. Pokiaľ viete, že vašu nehodu niekto videl, neváhajte ho osloviť a požiadať o podanie informácii o nehode príslušníkom policajného zboru.

Nakoniec vám môže pomôcť aj stará dobrá autokamera, fotoaparát, či mobilný telefón. Ak nemáte v aute kameru, no idete so spolujazdcom, požiadajte o to, aby si agresívnu jazdu voziča pred vami natočil na mobil. Všetko tieto materiály môžu objasniť príčinu nehody.