Kultúra K veci 14. september 2019

Ján Pavol II. a Ronald Reagan boli hercami vo veľkom Božom pláne

Brad Miner
O novom dokumentárnom filme Roberta Orlanda Boží plán.
O novom dokumentárnom filme Roberta Orlanda Boží plán.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Brad Miner

Ján Pavol II. a Ronald Reagan boli hercami vo veľkom Božom pláne

V roku 1970 uverejnil ruský disident Andrej Amalrik knižku Prežije Sovietsky zväz do roku 1984? Jeho slávnejší kolega Natan Sharansky povedal, že keď bol v roku 1984 v sovietskom väzení a počas výsluchu prišla reč na Amalrikovu predpoveď, jeho stráže z KGB sa zasmiali: „Amalrik je dávno mŕtvy a my sme ešte stále tu!” Amalrik zomrel v roku 1980.

Ako však ukázali dejiny, Amalrik sa síce pomýlil, ale len o pár rokov. Bol presvedčený, že sovietska byrokracia so svojou brutalitou, etnická diverzita v rámci ZSSR, ekonomická stagnácia a vriace sociálne nepokoje túto Šelmu zabijú. To bola všetko pravda. A myslel si, že bezprostredne hrozí vojna s Čínou, ktorá Rusko zničí. Tu sa, samozrejme, mýlil, no za Čínu stačí dosadiť Afganistan a hneď začne pôsobiť predvídavejšie.

Podobne ako väčšinu disidentov aj Amalrika frustrovala západná politika uvoľňovania medzinárodného napätia. Prezidenti Nixon, Ford a Carter sa stretli so sovietskym vodcom Leonidom Brežnevom bez väčšieho úžitku a všetci slobodymilovní Rusi (a milióny ich spojencov za železnou oponou) vedeli, že kým bude pri moci komunizmus, nikdy nebude sloboda slova, náboženstva či hospodárskej činnosti.

Amalrik zomrel len osem dní po zvolení Ronalda Reagana za 40. amerického prezidenta, a tak sa už nedožil toho, aby videl, ako sa zo spojenectva medzi Reaganom a pápežom Jánom Pavlom II. stane sila, ktorá spolu s ostatnými, ktoré Amalrik identifikoval, povedie k zrúteniu Sovietskeho zväzu.

Obaja vyšli zo skromných pomerov a dorástli na najdôležitejšie vedúce pozície na zemi. V rozpätí niekoľkých mesiacov oboch mužov takmer zabili strely samozvaných atentátnikov.Zdieľať

Príbeh tohto spojenectva vynikajúcim spôsobom rozpráva nový dokumentárny film Roberta Orlanda The Divine Plan: John Paul II, Ronald Reagan, and the Dramatic End of the Cold War (Boží plán: Ján Pavol II., Ronald Reagan a dramatický koniec studenej vojny).

Spolu s p. Orlandom napísal prof. Paul Kengor (niekdajší prispievateľ na stránke The Catholic Thing) sprievodcu, ktorý obsahuje výňatky z rozhovorov s expertmi vystupujúcimi vo filme: sú tam Reaganovi pobočníci Richard V. Allen a James Rosebush, vedúce osobnosti náboženského života kardinál Timothy Dolan a biskup Robert Barron, ako aj spisovatelia a historici Anne Applebaum, H. W. Brands, Douglas Brinkley, Marek Jan Chodakiewicz, Monika Jablonska, Stephen Kotkin, John O’Sullivan, Craig Shirley a George Weigel. (Pre objektívnosť musím dodať, že sa s Kengorom, O’Sullivanom, Shirleym, Weigelom, Dolanom a Barronom poznám.)

John O’Sullivan napísal v roku 2006 vynikajúcu knihu The President, the Pope, And the Prime Minister: Three Who Changed the World (Prezident, pápež a premiérka: trojica, ktorá zmenila svet), kde je protisovietska koalícia právom rozšírená o Margaret Thatcherovú. Aj ona hrá v The Divine Plan svoju úlohu, predovšetkým prostredníctvom komentára p. O’Sullivana. Upozorňuje však, že p. Thatcherová bola metodistka a nebolo jej veľmi po chuti pomyslenie, že by mala mať účasť na poslaní ustanovenom Bohom.

Práve toto si však myslia páni Orlando a Kengor a pravdepodobne je to aj svätá pravda. Ak toto „pravdepodobne“ pôsobí ako pochybnosť, je to len preto, že aj ja som bol, podobne ako p. Thatcherová, vychovaný ako metodista a zdráham sa pripustiť, že by som bol svedkom Božieho zásahu do súčasných dejín, aj keď určite súhlasím s tým, že, ako nedávno napísal John L. Allen ml., cesta Jána Pavla II. do rodného Poľska v roku 1979 „spustila domino efekt, ktorý nakoniec zrútil sovietske impérium“. To je čistá história.

No dôvody pre tvrdenie, že tieto udalosti priamo riadila Božia ruka, ktorá skrížila životy Ronalda Reagana a Karola Wojtylu, sú veľmi presvedčivé. Obaja vyšli zo skromných pomerov a dorástli na najdôležitejšie vedúce pozície na zemi. V rozpätí niekoľkých mesiacov oboch mužov takmer zabili strely samozvaných atentátnikov.

Kengor a Orlando píšu, že keď sa historici odťahujú od duchovného puta medzi týmito dvomi mužmi a ich prepletených osudov, ignorujú fakt, že „Ján Pavol II. a Reagan pevne verili v tento Boží plán a boli si istí, že boli povolaní zohrať v ňom svoju úlohu“. [Kurzíva v origináli.]

A dá sa ísť aj ďalej: prezident a pápež takisto rozpoznali túto úlohu aj v tom druhom. „Úloha“ je tu rozhodne kľúčové slovo, lebo obaja muži začali svoj dospelý život ako herci. A samotný Reagan často spomínal „Boží plán“, keď hovoril o tom, čo sa spolu s pápežom chystajú naplniť.

Trailer filmu Boží plán.

Scenár filmu predstavuje predovšetkým rozprávanie mimo kamery, ktoré nahovoril herec Peter Reznikoff. No podstatou dokumentu sú komentáre týchto expertov, ktoré pripomínajú dokumentárny aspekt nedokonalého, ale vynikajúceho romantického filmu Reds (Červení) z roku 1981 od Warrena Beattyho o komunistických intelektuáloch na úsvite sovietskej éry, akurát že Orlandovi svedkovia aj naozaj vedia, o čom vlastne hovoria. Rozprávajú objektívne, a nie z ružovkastého oparu 60-ročných spomienok a klamstiev, na ktorých tvrdošijne lipli.

Je to fascinujúci kontrast: tu, v Orlandovom dokumente, sú muži a ženy, ktorí hovoria o mystickom Božom pôsobení v dejinách, a predsa sú to práve Beattyho starnúci ľavičiari, ktorí sa strácajú v hmle mystifikácie. Možno však fajčili skutočné ópium ľudstva.

Ukončila studenú vojnu viera? Nuž, uvážme, že ZSSR, jeden z najbrutálnejších despotických a militaristických režimov v dejinách, sa zrútil bez jediného výstrelu.Zdieľať

Ľavičiari často tvrdia, že dejiny sa zbiehajú k „progresívnym“ cieľom – ktoré vymýšľajú revolučné kádre. The Divine Plan nás vyzýva vidieť Boží zásah do udalostí a pripomína nám, čo môžu dosiahnuť muži a ženy viery, ktorí sa odvážne snažia dosahovať jeho ciele.

Ukončila studenú vojnu viera? Nuž, uvážme, že ZSSR, jeden z najbrutálnejších despotických a militaristických režimov v dejinách, sa zrútil bez jediného výstrelu (bez ohľadu na „zástupné vojny“). Vo vojne, ktorá porazila nacizmus, zomrelo osemdesiat miliónov ľudí. Lenin, Stalin a ich sovietski prisluhovači takisto zabili medzi rokmi 1922 a 1991 milióny, no ríšu zla napokon porazila pokojná revolúcia. (Veľké uznanie si zaslúži aj „prozreteľnostný muž“ Michail Gorbačov.)

Pri sledovaní The Divine Plan ma zasiahlo, keď Craig Shirley nazval Reagana „kultúrnym katolíkom“, čo je skvelé vyjadrenie... či už je pravdivé, alebo nie. A bolo úžasné sledovať, ako sa rozcítil môj bývalý kolega z National Review John O’Sullivan, keď citoval z prejavu svojej bývalej šéfky Margaret Thatcherovej na Reaganovom pohrebe:

„My máme jednu výhodu, ktorú Ronald Reagan nikdy nemal: máme jeho príklad.“

To isté platí aj o príklade sv. Jána Pavla II. Nech sú pre nás obaja títo veľkí muži inšpiráciou v skúškach, ktoré nás čakajú.

The Divine Plan bude mať premiéru 6. novembra 2019 v rámci jednodňového premietania v kinách po celých USA. Viac informácií o samotnom filme pozri na jeho stránke.


Brad Miner
Autor je zástupcom šéfredaktora The Catholic Thing, vedúcim členom Faith and Reason Institute (Inštitút pre vieru a rozum) a sekretárom správnej rady Aid to the Church in Need USA (Pomoc trpiacej Cirkvi). Býval literárnym redaktorom v National Review. Jeho nová kniha Sons of St. Patrick (Synovia sv. Patrika), ktorú napísal spolu s Georgom J. Marlinom, je v súčasnosti v predaji. The Compleat Gentleman (Príručka pre dokonalého gentlemana) je k dispozícii v audio formáte.

Pôvodný text: “The Divine Plan”: a Review.

Rubrika K veci je tvorená autorskými článkami prestížneho amerického magazínu The Catholic Thing, vychádza s podporou Kolégia Antona Neuwirtha. Článok nie je vyjadrením názoru Kolégia Antona Neuwirtha.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0