80. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

80. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

Bratislava 14. augusta 2019 (HSP/Roman Bednár/Foto:Screenshot:YouTube)

 

A Dobromír už vonkoncom nemohol zniesť to, že títo franskí nafúkanci hlásali a vyučovali akúsi neprirodzenú a nezmyselnú vieru, ktorá úplne odporovala každému zdravému rozumu

Ilustračné foto

Veď či to už niekto niekedy slýchal, že nejaký úbohý človiečik narodený zo ženy a rímskymi vojakmi popravený na kríži, kde sa vraj tri dni trápil kým skonal a potom vraj  mal vstať z mŕtvych, aby potom vraj vystúpil na nebesia, kde sa potom stal najmocnejším a najvznešenejším bohom, a to dokonca jediným na nebesiach?!

Reklama

Niečo také mohol podľa Dobromíra veriť len ten najväčší hlupák. Dobromír preklínal a posielal do horúceho pekla všetkých franských kňazov aj preto, lebo popierali existenciu  a moc hromovládneho slovanského boha Perúna.

Vrcholom tohto všetkého bolo ale pre oravského vladyku to, že tie odporné slizké franské ropuchy v čiernych kňazských rúchach si svoje nezmyselné bludy ešte dali aj veľmi dobre zaplatiť zlatom a majetkami, ktoré im štedro dával hlupák Rastislav.

Reklama

Hovoril, že si ich zaslúžili za svoju námahu a za veľké služby pri šírení pravého náboženstva.

Vladyka nevedel pochopiť, prečo Rastislav to všetko urobil a pripustil a prečo zrádzal vieru svojich otcov.

Prečo len vpustil do krajiny Slovanov pyšných a namyslených franských zloduchov-kňazov, ovešaných krížikmi ako symbol potupnej smrti toho, ktorého nazývali Spasiteľom všetkých ľudí a národov, ktorí na neho uveria a budú ho vzývať.

Títo diabli neustále žmolili v rukách akési malé guľôčky natiahnuté na šnúrke zviazanej na koncoch a nazývali celý tento krám pátričkami a či ružencom. Na každých takých pátričkách bol zavesený krížik.

Zvyčajne, keď ich držali v rukách, tak pomaly guličku po guličke presúvali ďalej a šomrali si pri tom akési nezrozumiteľné zaklínacie formulky.

Reklama

Dobromír bol už celý bez seba od veľkého hnevu, lebo časť jeho národa už padla do osídiel týchto franských démonov a prestávala si ctiť svojich bohov a namiesto toho sa utiekala k božstvu Frankov.

Rozzurovalo ho veľmi aj to, že sa ľudu Staroslovákov vôbec neprihovárali v jeho reči a ani sa ju nedokázali a či nechceli naučiť, ale  hovorili k nemu vo svojej hrubej a priam neľudsky tvrdo a drsne znejúcej skomolenej reči.

Pre neho a jeho blízkych akoby títo Frankovia boli nemí a aj preto ich začali posmešne nazývať Nemi a neskôr Nemci.

Vladyka aj keď si chcel zapamätať niekoľko slov z reči Frankov, nedokázal to. Ich slová boli nezvykle dlhočizné a preto aj veľmi ťažko pre jeho slovanský jazyk vysloviteľné. Bol si celkom istý, že franskí kňazi prišli len preto, aby ľud Veľkej Moravy rozpoltili a poštvali proti sebe a aby ho pomocou cudzieho náboženstva zotročili a potom sa zmocnili jeho územia.

Občas franskí kňazi hovorili ešte aj iným jazykom, ale aj ten mu bol cudzí a vzdialený a hoci neznel tak nepríjemne ako reč Frankov, tak neznášal aj ten. Pre neho nebolo jazyka, ktorý by sa bol vyrovnal jeho melodickej ľúbozvučnej staroslovenčine.

Reklama

Veril ale skalopevne, že hromovládny Perún nikdy nepripustí, aby jeho slovanské detí padli za korisť Frankom a ich božstvu na kríži. Vo svojom spravodlivom hneve určite  zničí cudzích kňazov a ich predajných domácich zradných prisluhovačov, na čele s Rastislavom.

Prečo ale k tomu všetkému mlčal aj Svätopluk, prefíkaný a ľstivý synovec Rastislava, s ktorým bol Dobromír spriatelený, to mu nebolo vôbec jasné.

Veď ten pred ním neraz prejavil, plný hnevu, ako veľmi Frankov nenávidí. Ale podľa všetkého si v danej situácii nemohol dovoliť brojiť súčasne proti obom – Rastislavovi i Frankom.

Pre Svätopluka bol jeho strýko len nerozhodným slabochom a preto veľmi túžil po tom, aby sa dostal na veľkomoravský trón namiesto neho. Mal ctižiadostivé plány a chcel z Veľkej Moravy urobiť veľkoríšu. Preto musel postupovať opatrne a diplomaticky a neunáhliť sa.

Pokračovanie nasleduje

Roman Bednár

 

1. časť si môžete prečítať TU

….

78. časť si môžete prečítať TU

Reklama

79. časť si môžete prečítať TU

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali